Gabimet e mëdha që bëjnë nënat gjatë shtatzënisë, keni kujdes nga këto veprime

2018-06-07 në ora 20:46

Çdo prind e përjetoi këtë ndjenjë frike për fëmijën e tyre. Sidomos kur je një nënë apo baba i ri, gjithçka ndryshon papritur dhe objektet e thjeshta dhe gjërat nuk bëhen aq të sigurta sa ato dukeshin më parë.

Por ende fëmijëria duhet të jetë një periudhë e mrekullueshme e jetës së çdo personi dhe prindërit janë të gatshëm të bëjnë gjithçka për ta bërë fëmijën të buzëqeshë dhe të jetë i lumtur.

Janë disa gjëra që duhet të keni kujdes gjatë shtatzënisë, e ato përfshijnë:

Foshnjet sa më të  reja janë, aq më i keq është termoregulimi i tyre. Ato janë të ekspozuara ndaj mbinxehjes dhe ngrirjes. Mbinxehja çon në neuroticizëm dhe mund të rezultojë në goditje të nxehtësisë.

Shumë veshje të nxehta pengojnë trupin që të zhvillojë reagime mbrojtëse ndaj ndryshimeve të motit, gjë që mund të rezultojë në sëmundje të lidhura me ftohjen dhe imunitet të ulët.

Veshje duhet të bëhen nga materiale natyrore. Foshnja ndihet e rehatshme kur barku dhe gjoksi i tij janë të thatë dhe këmbët dhe duart e tyre janë të kuqe dhe të ngrohtë.

Në moshën parashkollore, fëmijët eksplorojnë botën rreth tyre dhe marrin qëndrime shoqërore nëpërmjet lodrave të tyre. Ngjyrat e panatyrshme, tingujt elektronikë dhe shumë detaje në lodra prodhojnë një efekt të keq në zhvillimin e të menduarit krijues dhe ndikojnë në formimin e personalitetit: sjellja agresive, frika e pabazë dhe depresioni adoleshent janë rezultate të mundshme.

Zgjidhni lodrat me ngjyra dhe materiale natyrore: dru ose pëlhura. Një lojë është më shumë edukative sesa argëtuese, kështu që lodrat duhet të jenë realiste.

Lëng frutash i pasterizuar është i ulët me vitamina, por i pasur me sheqerëra që shkakton probleme dentare dhe obezitet;  Pediatër këshillon dhënien e lëngjeve të freskëta për fëmijët mbi moshën një vjeçare. Është më mirë të zëvendësohet lëngu i pasterizuar me fruta të freskëta, transmeton Gazeta Shneta.

Qumështi i plotë i lopës është i ulët sa i përket hekurit, por shumë i lartë në ushqyes dhe i panevojshëm për një fëmijë. Mund të dëmtojë veshkat dhe të provokojë anemi, alergji dhe baktere.

Qumështi i lopës mund t’u jepet fëmijëve mbi moshën një vjeçare, por jo më shumë se disa ml në ditë. Zëvendësoni qumështin me ushqime të pasura me kalcium (ushqime të qumështit të kultivuar, perime jeshile dhe fruta) dhe ushqime të pasura me vitaminë D (vezë, mëlçi viçi etj.).

Për të minimizuar dëmin, përdorni këto pajisje nën mbikëqyrjen e të rriturve për 15 minuta dy herë në ditë vetëm pasi fëmija është në gjendje të rritet në mënyrë të pavarur. Gjithashtu, konsultohuni me ortopedën tuaj për të diskutuar masat paraprake./Gazeta Shneta/