Gjasat për sulm në zemër më të vogla te personat me grup gjaku “0”

2017-05-06 në ora 08:49

Gjasat për probleme koronare dhe kardiovaskualare janë nëntë përqind më të ulëta te personat me grup të gjakut “0” në krahasim me grupet e tjera të gjakut

Personat me grup të gjakut “0” kanë më pak gjasa të pësojnë sulm në zemër dhe në trup krahasuar me grupet e tjera të gjakut, transmeton Anadolu Agency (AA).

Sipas një lajmi në BBC, në kongresin e Shoqërisë Evropiane të Kardiologjisë, shkencëtarët kanë shpalosur rezultatet e një hulumtimi në të cilin kanë marrë pjesë 1,3 milion pjesëmarrës, ku kanë gjetur se gjasat për probleme koronare dhe kardiovaskualare janë nëntë përqind më të ulëta te personat me grup të gjakut “0” në krahasim me grupet e tjera të gjakut.

Shkencëtarët kanë theksuar se te personat me grup të gjakut “A”, “B” dhe “AB” një proteinë që mundëson mpiksjen e gjakut gjendet në nivele më të larta dhe kjo mund të jetë faktor që rrit rrezikun për sulm në zemër.

Në një studim të mëhershëm, ishte thënë se personat me grupin e rrallë të gjakut “AB” janë grupi më i pambrojtur për sa i përket sulmit në zemër.