Gjinekologët paralajmrojnë: Kurrë mos i injoroni këto gjashtë probleme menstruale!

2017-05-24 në ora 15:10

Të gjitha zonjat duhet të jenë të vetëdijshme se çdo simptomë e parregullt që i referohet ciklit menstrual nuk duhet injoruar. Në rast se keni kapërcyer ciklin, keni gjakderdhje të reduktuar ose të tepërt mund të jetë një shenjë e ndonjë problemi serioz. Prandaj ju duhet të vizitoni menjëherë një gjinekolog, transmeton Gazeta Shneta.
Dhimbje të papritura dhe intensive

Në rast se përjetoni dhimbje të padurueshme në bark, ju mund të vuani nga endometrioza. Kjo është kushti në të cilin qelizat që rriten brenda mitrës fillojnë të rriten nga muri i jashtëm i mitrës, duke rezultuar në dhimbje të padurueshme.

Shumica e grave që ishin diagnostikuar me këtë gjendje zakonisht kishin menstruacione të dhimbshme gjatë kohës kur ishin më të reja.

Mungesë menstruacionesh

Dy ose më shumë cikle menstruale të përjashtuara mund të tregojnë gjëra të vogla, jo shumë të mira: mospërputhja hormonale, probleme me tiroide, menopauzë e parakohshme, stres ose stërvitje të tepruar apo edhe dieta.

Në disa raste, mungesa e menstruacioneve çon në rritje më të lartë të qelizave abnormale e cila është gjendje e mundshme para kancerit.

Gjakderdhja abnormale

Nëse jeni duke marrë pilula të kontrollit të lindjes, gjakderdhja jonormale ndërmjet dy cikleve mund të jetë plotësisht normale. Megjithatë, ju duhet të vizitoni një mjek. Është e mundur që ju të keni kist ovarian, fibroide ose qeliza para-kanceroze.

Simptoma të padurueshme të PMS

Në rast se përjetoni simptoma të tilla si dëshirat e pakontrolluara për ushqim, ndryshimet në gjendjen shpirtërore, depresionin, ankthin e madh, zemërimin dhe humbjen e kontrollit tuaj, ekziston mundësia që ju të vuani nga çrregullimi dysmenik para menstruacioneve. Kjo gjendje është paksa më e keqe sesa sindroma klasike premenstruale.

Këto simptoma zakonisht janë shumë të pakëndshme, por antidepresantët do të bëjnë dallim të madh.

Gjakderdhja e tepërt ose cikël që zgjat më shumë se 10 ditë

Në rast se e ndërroni shtratin shtrojën tuaj çdo orë, kjo do të thotë që keni gjakderdhje të tepërt.

Kjo gjendje mund të tregojë disa probleme mjekësore, të tilla si fibroidet ose polipi që mund të shkaktojnë anemi. Të jetë i vetëdijshëm se ky lloj i gjendjes kërkon ndërhyrje urgjente mjekësore.

Hormone të “distresuara”

Për ato gra që vuajnë nga astma dhe ndihen shumë keq një javë para ciklit të tyre, duhet të dinë se nuk është rastësi.

Zmadhimi paramenstrual është fenomen ku kushtet si diabeti, depresioni ose artriti përkeqësohen gjatë asaj periudhe.

Ju duhet të konsultoheni me mjekun tuaj për ilaçet që duhet të pini para ciklit tuaj. Kjo do t’ju ndihmojë të ndiheni më mirë./Gazeta Shneta/