Gra, kjo është periudha mujore kur ju duhet të përpiqeni të ngeleni shtatzënë

2018-02-14 në ora 19:40

Koha më e mirë për të mbetur shtatzënë është kur ka stabilitet financiar, kur trupi është i shëndetshëm dhe kur të dy partnerët janë të kënaqur dhe të gatshëm për të rritur një fëmijë.

Ju keni më shumë gjasa të mbeteni shtatzënë nëse kryeni marrëdhënie seksuale brenda një dite ose më shpesh (duke lëshuar një vezë nga vezoret). Kjo zakonisht nënkupton rreth 14 ditë pas ditës së parë të menstruacioneve tuaja të fundit, nëse cikli juaj është çdo rreth 28 ditë, transmeton Gazeta Shneta.

Një vezë jeton rreth 12-24 orë pas lëshimit. Për të mbetur shtatzënë, veza duhet të fekondohet nga një spermë brenda kësaj kohe. Nëse dëshironi të mbeteni shtatzënë, duhet të bëni seks çdo dy ditë, që do të thotë se gjithmonë ekziston sperma në tubat fallopiane për të përmbushur vezën kur lirohet.

Sperma mund të jetojë deri në shtatë ditë brenda trupit të një gruaje. Pra, nëse keni pasur marrëdhënie seksuale në ditët para ovulimit, spermatozoidi do të ketë pasur kohë për të udhëtuar nëpër tubat fallopiane për të “pritur” që veza të lirohet.

Fatkeqësisht, është e vështirë të dish saktësisht se kur ndodh ovulacioni, përveç nëse praktikoni planifikimin familjar natyral, ose fertilitetin e vetëdijshëm./Gazeta Shneta/