Gra që nuk po mund të ngeleni shtatzënë, provoni të konceptoheni në këtë stinë

2018-04-02 në ora 15:28

Studimet e fundit kanë vërtetuar se sezoni gjatë të cilit konceptoni fëmijën tuaj ka një ndikim të rëndësishëm në shëndetin e fëmijës suaj. Shkencëtarët kanë provuar se ka një lidhje të çuditshme midis shëndetit të foshnjave dhe sezonit gjatë të cilit ata lindin.

Është sugjeruar që Maji është më i keqi i muajve për të provuar për shtatzëni. Sipas raportit të Currie dhe Schwandt (Princeton University), “Bebet e konceptuara këtë muaj kanë 13% më shumë të ngjarë të lindin para kohe dhe koha e tyre e shtatzënisë është pothuajse një javë nën mesataren.”

Që nga lindjet e parakohshme dhe pesha e lindjes së ulët, ata shoqërohen me një sërë problemesh shëndetësore si sistemi imunitar më i dobët, aftësi të dobët të shikimit ose dëgjimit dhe zhvillim të dobët kognitiv, transmeton Gazeta Shneta.

Është vërejtur që nga vitet 1930 që fëmijët e lindur në dimër ishin më të ndjeshëm ndaj problemeve shëndetësore më vonë në jetë. Këta fëmijë u karakterizuan me rritje të ngadaltë, sëmundje mendore, ndonjëherë edhe vdekje të hershme.

Shkencëtarët i atribuan këto trende sëmundjeve temperaturave të ashpra e niveleve e larta të ndotjes që ndërlidhen me dimrin.

Megjithatë, në lidhje me peshën e lindjes, vera ishte koha më e mirë për të konceptuar. Periudha ndërmjet qershorit dhe gushtit janë muajt kur shumica e nënave kanë konceptuar dhe kanë fituar më shumë peshë gjatë shtatëzanive të tyre.

Bebet konceptuar në pranverë ishin 13 për qind më shumë gjasa të lindnin para kohe./Gazeta Shneta/