Grafikët e efektivitetit të vaksinave bien në nivelin e mbrojtjes me kalimin e kohës

2021-11-08 në ora 12:21

Një studim i fundit vlerësoi efektivitetin e vaksinës kundër infeksionit SARS-CoV-2 me kalimin e kohës.

Studiuesit zbuluan se në përgjithësi, mbrojtja kundër infeksionit ra nga 87.9% në 48.1% midis periudhës shkurt dhe tetor 2021 shkruan Medical News Today përcjell Gazeta Shneta.

Rënia ishte më e madhe për vaksinën Johnson dhe Johnson (J&J), me efektivitet të rënies me 13.1%.

Njerëzit e vaksinuar që zhvilluan infeksion kishin ende mbrojtje kundër sëmundjeve fatale, por në një masë më të vogël.

Nga korriku deri në tetor 2021, mbrojtja nga vdekja tek njerëzit e moshës 65 vjeç e sipër ndryshonte sipas vaksinës:

– J&J: 73%;

– Moderna: 81.5%;

– Pfizer: 84.3%;

Autorët arrijnë në përfundimin se “Gjetjet e tyre mbështesin përpjekjet e vazhdueshme për të rritur vaksinimin, fushatat ndaj dozës përforcuese ose mbrojtjes kundër infeksionit.”/Gazeta Shneta/