Gratë e shkurtra kanë shtatzëni më të shkurtër

2017-05-29 në ora 16:04

Gjatësia juaj mund të ketë rol në përcaktimin e shtatzënisë.
Një studim i ri i botuar këtë verë në revistën PLOS Medicine lidhi gjatësinë e nënës me shanset e saj për lindjen e parakohshme. Studimi, jashtë Qendrës për Parandalimin e Lindjes Preterm në Spitalin e Fëmijëve të Cincinnati, zbuloi se sa më e shkurtër gruaja, aq më e shkurtër do të jetë shtatzënia e saj.

Në Shtetet e Bashkuara, rreth 500,000 foshnja lindin para kohe çdo vit. Në fakt, SHBA ka një nga normat më të larta për lindje të parakohshme para çdo vendi të zhvilluar shkruan PregnancyMagazine, transmeton Gazeta Shneta.

Foshnjat e parakohshme janë në rrezik më të lartë për sëmundje serioze dhe probleme shëndetësore. Sipas Qendrave për Kontrollin e Sëmundjeve, ndërlikimet që rrjedhin nga lindjet e parakohshme rezultojnë në një të tretën e vdekjeve të foshnjave çdo vit.

Ky studim gjurmon shtatzënitë dhe lindjet e 3.500 nënave dhe foshnjave në Finlandë, Norvegji dhe Danimarkë. Ndërsa studimi nuk ka nxjerrë përfundime se pse gjatësia e nënës luan një rol në shtatzëni të hershme, disa ekspertë po ofrojnë idetë e tyre.

Gjatësia, thonë ata, mund të ndikojë në mitrën e një gruaje dhe madhësinë e legenit, që do të thotë se foshnjat e konceptuara nga këto nëna kanë më pak hapësirë për t’u zhvilluar dhe kjo mund të nxit një dalje të hershme.

Louis Muglia, drejtor në Qendrën për Parandalimin e Lindjes Preterm dhe autori kryesor i studimit, na kujton se shumë faktorë luajnë një rol në lindjen e parakohshme.

Çdo gjë, duke filluar nga pesha e nënës deri në historinë e sëmundjes ndaj stresit mund të kontribuojë në rrezikun e gruas për shtatzëni të hershme .

“Gjatësia mund të jetë vetëm pjesë e ekuacionit”, thotë Muglia.

Gjëja më e mirë që nënat më të vegjla mund të bëjnë për të vegjlit e tyre është që të jenë në shëndet të mirë gjatë gjithë shtatzënisë: Jini të kujdesshme në lidhje me shtimin e peshës, mos humbisni një takim prenatal dhe sigurohuni që të merrni ushqyes të duhur përmes vitaminave para lindjes dhe të keni një dietë të ekuilibruar./Gazeta Shneta/