Ibuprofeni gjatë shtatzënisë dëmton fertilitetin e foshnjës tuaj

2018-02-08 në ora 21:38

Marrja e ibuprofenit gjatë tremujorit të parë mund të dëmtojë që foshnja juaj të ketë mundësi të mos bëjë fëmijë.

Sipas një raporti në riprodhimin njerëzor, konsumimi i lehtësuesit të dhimbjes gjatë tre muajve të parë të shtatzënisë mund të zvogëlojë numrin e vezëve të ruajtura në vezoret e vajzës suaj.

Studiuesit zbuluan se dy deri në shtatë ditë të ekspozimit ndaj ilaçeve që shkaktojnë qelizat e embrionit në zhvillimin e indeve të ovarës njerëzore për të vdekur ose shumëfishuar normën e zakonshme.

Studiuesit kërkuan mostra nga 185 fetuse, që ishin midis shtatë dhe 12 javëve zhvillim, transmeton Gazeta Shneta.

Sasia e ibuprofenit në gjakun e kordonit kërthizor ishte i ngjashëm me përqendrimin në gjakun e nënave që morën 800 mg ilaçe dy deri në katër orë para operacionit.

‘’Ky është studimi i parë për të shikuar efektet e ibuprofenit në indet ovale të vajzave’’, thotë autori i studimit.

Raporti tregon se rreth 30 për qind e grave vlerësohet të përdorin ibuprofen gjatë tremujorit të parë./Gazeta Shneta/