Imunizimi i nënave shtatzëna: Cilat vaksina duhet dhënë prioritet gjatë kësaj kohe

2022-05-04 në ora 00:49

Imuniteti i nënës i kalon fëmijës gjatë shtatzënisë, kështu që vaksinat që merrni do të mbrojnë edhe të voglin tuaj.

Ndiqni këto rekomandime nga Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), për të siguruar shëndetin tuaj dhe të porsalindurit, përcjell Gazeta Shneta.

Para shtatzënisë

Sigurohuni që jeni me vaksinat aktuale rutinë për të rriturit, duke vënë në dukje se vaksinat mbrojtëse që përmbajnë mikroorganzima të gjallë që aktivizohen dobët në organizëm pas marrjes së tyre për të dhënë imunitet, duhet të jepen një muaj ose më shumë më përpara se të konceptoni shtatzëninë.

Për të mësuar më shumë rreth komplikimeve të shtatzënisë KLIKO KËTU.

Gjatë shtatzënisë

Merrni vaksinën Tdap për të rriturit (tetanus, difteria dhe pertitusit- në mënyrë ideale midis javës 27 dhe 36 të shtatzënisë – dhe vaksinën e gripit të inaktivizuar.

Pas shtatzënisë

Nëse nuk keni marrë vaksina Tdap ose gripi gjatë shtatzënisë, merrni ato tani. (Është e sigurt ta bëni këtë menjëherë pas lindjes – edhe nëse jeni duke ushqyer me gji).

Nëse nuk jeni imune ndaj fruthit, shytave dhe rubeolës dhe/ose variçelës, kërkoni vaksinat përpara se të dilni nga spitali. /Gazeta Shneta/