Infermieret po gabohen: Ja sa duhet të qëndroj një nënë në spital pas lindjes

2017-11-10 në ora 17:29

Një raport i ri tregon se sa shpejt gratë shkarkohen nga spitali pas lindjes së fëmijës së tyre.

Dy në pesë gra dërgohen në spital shumë shpejt pas lindjes – disa brenda vetëm dy orëve të lindjes së fëmijës së tyre, tregojnë statistika të reja.

Rreth 40 për qind e nënave shkarkohen para se të ndihen gati, me nëntë për qind duke pranuar se ato kishin ende dhimbje, ishin në gjendje të vështirë ose duke u përpjekur të kujdesen për të porsalindurin e tyre kur shkuan në shtëpi, transmeton Gazeta Shneta

Studimi i rreth 500 grave, i kryer nga Kolegji Mbretëror i Mamive (RCM), gjithashtu tregoi se disa nga nënat e përjetonin tronditjen aq traumatike, saqë nxitën depresionin pas lindjes.

RCM shtoi në sondazh duke thënë se mamitë në Mbretërinë e Bashkuar nganjëherë detyrohen të largojnë nënat e shqetësuara të cilët po luftojnë me teknika të rëndësishme të prindërimit, siç është dhënia e gjirit, vetëm për të liruar një shtrat.

Një studim i dytë i 3,000 mamive nga RCM zbuloi se nënat e reja nuk po marrin vizita të mjaftueshme në shtëpi pas lindjes. Mbi një e treta e mamive të anketuara thanë se nuk kishin kohë të mjaftueshme për të kaluar nëpër bazat si ushqimi, banjo dhe ushqyerja me gji nga nënat.

RCM ka llogaritur se një shtesë prej 5,000 mamive nevojiten për t’u dhënë nënave të reja kujdesin – si në spital ashtu edhe në shtëpi – që u nevojitet.

Edhe në Klinikën e Gjinekologjisë në QKUK, nëse lindja shkon në rregull dhe pa vështirësi për nënën ose beben, që të dyja lirohen një ditë pas lindjes./Gazeta Shneta/