Ja përse fëmijët nuk bëjnë gjumë, dhe nuk ndihen të lodhur

2017-10-22 në ora 08:08

Shanset janë që fëmija juaj po i kundërvihet gjumit, pasi që shumica e fëmijëve kanë nevojë të paktën një herë në ditë për gjumë rreth moshës 4 vjeç.

“Rreth moshës 1 vjeç, fëmijët e vegjël kanë një gjuhë që merr hov, godet gjurmët e tjera kognitive dhe fizike që i bëjnë ata të mos duan të ngadalësojnë”, thotë Jennifer Waldburger, bashkëthemeluese e “The Sleepeasy Solution: The Guide of the Parent Exhausted to Getting Your Child to Sleep”.

“Por në zhvillim, fëmijët në këtë moshë me të vërtetë kanë nevojë për pushimin e tyre.”

Një tjetër gjë për t’u marrë parasysh, thotë Waldburger është se në mes të moshës 1 dhe 2 vjec shumë të vegjël kalojnë një çast në gjumë gjatë ditës.

Çdo fëmijë është i ndryshëm, dhe është e mundur që fëmija juaji të jetë duke mos fjetur brenda natës, thotë Bruce Weinstock, shefi i pediatrisë në Spitalin Caritas Norwood në Norëood të Massachusetts.

“Trupat tanë janë shumë të adaptueshëm dhe nuk ka rëndësi se kur ose si bëjnë gjumë, për aq kohë sa ne marrim mjaft prej tyre në një periudhë 24-orëshe”, thotë ai.

Pra, nëse fëmija juaj bënë gjumë 13 ose 14 orë brenda natës, është e mundur që ai është i qetë sa të mos ketë nevojë për pushim gjatë ditës.

“Nëse fëmija juaj duket i lumtur, i lezetshëm, i dashur, nuk është nervoz, nuk bie në gjumë në kohë të rastësishme dhe zgjohet vetë”, thotë Weinstock, “mund të jeni të sigurtë se orari i tij i gjumit është i shëndetshëm dhe që punon thjesht dhe mirë.” /Gazeta Shneta/