Kalendari i vizitave në shtatzëni, kur duhet të shkoni te mjeku?

2017-05-19 në ora 14:46

Derisa disa gra shtatzëna shpesh shkojnë për vizita me ultrazë dhe analiza të ndryshme, disa e bëjnë vetëm një vizitë.

Cila vizita dhe analiza janë të rekomanduara gjatë shtatzënisë dhe pse?

RRETH JAVËS SË SHTATË

Dy javë pas periudhës së vonesës së ciklit menstrual është e nevojshme për të kryer një ultrazë që do të përcaktojë nëse shtatëzania është në mitër, ose të përjashtojë shtatëzani ektopike (shtatzëni jashtë mitrës). Gjithashtu, me këtë vizitë do të përcaktojmë numrin e embrioneve në mitër dhe vitalitetin e tyre.

Në fillim të shtatzënisë duhet gjithsësi të bëni analizën për përcaktimin e llojit tuaj të gjakut dhe testet themelore të gjakut, kurse në qoftë se para shtatzënisë nuk janë bërë strishat e nevojshme, atëherë është e nevojshme për të bërë një ekzaminim gjinekologjik dhe strishat mikrobiologjike.

NË MES TË JAVËS 12 DHE 13

Në këtë periudhë duhet bërë patjetër një ultrazë të detajuar dhe të matën disa parametra të caktuar – kocka nazale, rrudha në qafë, sonoembriologija – karakteristikat morfologjike të frytit dhe të gjithë shënuesit e nevojshëm nga ultratingulli që mund të tregojnë se ekzistojnë anomali kromozomale ose kongjenitale.

Kur përfundon ky ekzaminim me ultratinguj, atëherë pacientën e dërgojmë në laborator për të bërë testin e dyfishtë, i cili është një shfaqje biokimike për sindromin Down. Nganjëherë gratë shtatzëna dërgohen për të bërë test të trefishtë – në javën e 16 të shtatzënisë, dhe vetëm pastaj vendoset nëse bëhet fjalë për testimet gjenetike nga lëngu amniotik, ose amniocentesis.

NË MES TË JAVËS 16 DHE 19

Amniocenteza është bërë në mes të javës 16 dhe 19 të shtatzënisë, kur mostra është marrë nga lëngu amniotik i cili është dërguar për analizë. Amniocentesis është e rekomanduar edhe për gratë e reja shtatzëna në qoftë se, për shembull, gruaja ka pasur një fëmijë me anomali ose një të afërm të ngushtë i cili e ka një fëmijë me çrregullim gjenetik. Gjithashtu kjo analizë bëhet kur te femrat e reja nuk kan dalur rezultate të mira të testeve të dyfishtë dhe trefishtë.

NË MES TË JAVËS 22 DHE 24

Vizita është jashtëzakonisht e rëndësishme me ultratingull, i ashtuquajtur ultratingulli ekspertë, i cili duhet bërë në mes të javës 22 dhe 24 të shtatzënisë, kur fëmija është mjaft i madh dhe ka mjaft lëng amniotik për të parë detajet e anatomisë dhe funksionin e shumicës së organeve. Pastaj bëhen edhe të gjitha matjet Doppler. Janë të nevojshme edhe matjet e gjatësisë të qafës së mitrës, laborator i plotë dhe analizat e urinës.

 NË MES TË JAVËS 26 DHE 32

Nëse çdo gjë është në rregull, është e këshillueshme për të provuar ngarkesën e sheqerit nga java 26 dhe 28 edhe përsëri vizita me ultrazë në javën e 32 ​​ të shtatzënisë.

NË JAVËN E 36

Nëse çdo gjë është në rregull, nga java 36 duhet të filloni me vizitra CTG dhe të përsëritni vizitën me ultratinguj në kohë të caktuar.

Në qoftë se bëhet fjalë për një shtatzëni fiziologjike, në kushtet tona bëhen 5-6 ultratinguj, dhe ajo nuk do të dëmtojë fëmijën. Sigurisht, çdo shtatzëni është e ndryshme dhe gjinekologu është ai i cili duhet të vlerësojë kur dhe çfarë ju duhet.

Testi në TOECH dhe vizita 4D

Tek ne nuk është e zakonshme që çdo grua shtatzënë e bën testin TOECH (Toxoplasmosis, virusi herpes, cytomegalovirus). Gjithashtu, nuk duhet pritur mrekulli nga vizita 4D, përveç që ajo është shumë interesante për prindërit e ardhshëm, sespe në mënyrë të qartë shohin fëmijën e tyre. Ekzaminimi me ultratinguj, duke e përfshirë edhe ekzaminimin në 4D, mund të zbulojë anomali dhe komplikime të tjera të shtatzënisë me një saktësi prej 85 në 90 për qind. /femra.net/