Kamerat miniaturë me infra të kuqe mundësojnë fotografimin e syrit

2018-06-30 në ora 09:12

Duke parë enët e gjakut në sy, mjekët mund të tregojnë shumë për shëndetin e një personi. Kjo mund të bëhet duke përdorur fotografinë “fundus”, e cila ka qenë gati për gati dy shekuj dhe është mjet i imazhit standard i përdorur nga okulistë të ndryshëm.

Hulumtuesit në Institutin e Shkencës dhe Teknologjisë (NAIST) të Nara, në partneritet me shkencëtarët në Universitetin e Tokios, kanë krijuar një kamera të reja të vogla që të përshtaten në një smartphone që mund të kapërcejë këtë problem. Studimi u përshkrua në Simpoziumin mbi Teknologjinë e VLSI dhe Qarqe 2018, transmeton Gazeta Shneta.

Profesor NAIST, Jun Ohta është duke studiuar ndërfaqen e materialeve fotonike dhe trajtimet biomjekësore për syrin.

“Ne studiojmë pajisje fotonike për përdorime biomjekësore”. Një nga qëllimet tona është proteza e retinës për të rivendosur shikimin. “Ne punojmë në sensorë të imazhit shumë të ndjeshëm për diagnostikimin e syrit,” tha ai.

Për të marrë një imazh të qartë të fundusit, një dritë e fortë e ndezur duhet të futet brenda një sy, sepse është tërësisht i errët brenda syrit, gjë që shkencëtarët po pretëndojnë se e kanë zgjedhur këtë problem./Gazeta Shneta/