Kardiotokografia (CTG) – Çfarë është dhe pse keni nevojë për të

2019-09-05 në ora 16:36

Tremujori i tretë është një kohë që mund të jetë e mbushur me emocione të përziera. Ju mund të jeni të mbushur me eksitim për ardhjen e foshnjës dhe më pas të shqetësoheni për shëndetin e foshnjës. Po sikur diçka të mos shkojë në minutën e fundit? A do të shkojë gjithçka siç është planifikuar? Kardiotokografia është një teknikë që mund të ndihmojë në zbutjen e disa prej frikave tuaja.

Çfarë është kardiotokografia?

Një kardiotokografi është një teknikë që përdoret për të monitoruar rrahjet e zemrës së fetusit, së bashku me mbajtjen e një kontrolli mbi kontraktimet e mitrës. Kjo mund të deshifrohet nga vetë emri – kardio (zemra) toco (kontraktimet e mitrës) dhe grafiku (regjistrimi). Një test CTG gjatë shtatzënisë zakonisht kryhet gjatë tremujorit të tretë, si dhe gjatë punës. Shfrytëzimi i saktë i këtij testi mund të ndihmojë që fëmija të mos vdesë për shkak të mungesës së oksigjenit shkruan parenting.firstcry , transmeton GazetaShneta.

Pse gratë shtatzëna kanë nevojë për CTG?

Një CTG nuk është e detyrueshme dhe shtatzënitë me rrezik të ulët nuk e kërkojnë këtë. Sidoqoftë, ekzistojnë situata mjekësore kur foshnja mund të rrezikohet siç janë:

-Presioni juaj i gjakut është në anën më të lartë

-Ju është dhënë mjekimi për të rritur shpejtësinë e punës

-Ju është dhënë një epidural për t’ju ndihmuar të menaxhoni dhimbjen gjatë kontraktimeve

-Ju keni kaluar gjak të freskët gjatë procesit të punës

-Ju keni sëmundje të tilla si diabeti ose hipertensioni

-Lëngu juaj amniotik është më i ulët se sasia e sigurt

-Ju jeni duke pritur binjakët

-Ekziston një ulje e dyshuar e placentës e cila mund të zvogëlojë sasinë e gjakut që merr fëmija juaj

-Ndiheni sikur lëvizjet e bebes tuaj nuk janë të njëjta, ato janë bërë të çrregullta ose më të ngadalta se zakonisht

-Foshnja juaj është në një pozicion të pazakontë

-Temperatura juaj është në anën më të lartë

-Fetusi ka kaluar meconium (lëvizje të zorrëve) në lëngun amniotik. Ndërsa kjo nuk është e rrezikshme në vetvete, mund të bëhet e rrezikshme nëse thithet nga fëmija.

Çfarë ndodh në kardiotokografi?

Monitorimi i brendshëm: Kjo formë e monitorimit përfshin vendosjen e pajisjes brenda vaginës që do të thotë se do të kërkohej një sasi e caktuar e dilatimit të qafës së mitrës. Pajisja (një elektrodë) vendoset afër kokës së fetusit për të marrë një lexim.

Kjo formë e monitorimit është e rrallë dhe kryhet nëse ka vështirësi në kapjen e rrahjeve të zemrës në monitorimin e jashtëm. Sidoqoftë, është më e saktë kur krahasohet me monitorimin e jashtëm dhe kështu mund të jetë metoda e preferuar në raste të ndërlikuara.

Monitorimi i jashtëm: Kjo është forma më e zakonshme e testimit dhe bëhet duke vendosur pajisjet në barkun e nënës. Përbëhet nga një rrip elastik me dy pllaka të rrumbullakët madhësia e një topi kriket. Një pjatë lëshon një frekuencë ultratinguj e cila përdoret për të zbuluar rrahjet e zemrës së foshnjës. Pllaka tjetër përdoret për të regjistruar presionin mbi barkun e nënës së bashku me kontraktimet.

Rripi është i lidhur me një pajisje që përdoret për të lexuar sinjalet që janë regjistruar. Ndonjëherë mund të aplikohet një xhel për të marrë një sinjal më të fortë. Leximi nga pajisja jepet në formën e një tingulli të rrahjes me zë të lartë. Ndërsa disa gra shtatzëna mund ta gjejnë këtë shqetësuese ose shpërqendruese, ekziston një çelës vëllimi që mund të përdoret për të ulur tingullin e prodhuar. Para se të fillonte punën, nëna do t’i kërkohej të shtypte një buton në makinë sa herë që ndjehet të lëvizë fëmijën.

Si funksionon CTG?

CTG përdor valë të shëndosha për të ndihmuar në zbulimin dhe monitorimin e rrahjeve të zemrës së foshnjës tuaj. Valët e zërit në formën e ultrazërit përdoren për një sërë qëllimesh mjekësore si gjetja e gurëve të tëmthit të ngurtë ose mpiksjes së gjakut. Kur ultrazërit synohen në një drejtim, ai lëviz lirshëm përmes lëngjeve dhe indeve të buta.

Sidoqoftë, ajo kthehet kur godet ndonjë send të fortë dhe kjo shfaqet në pajisjen e regjistrimit. Me këtë, mjekët janë në gjendje të identifikojnë atë që është brenda trupit pa e hapur atë. Për më tepër, mund të bëjë dallimin midis dendësive (domethënë mund të tregojë ndryshimin midis kockave, muskujve dhe pjesëve të tjera të trupit). CTG punëson Doppler, një lloj ultratinguj që ndihmon në studimin e objekteve në lëvizje. Kjo bëhet e rëndësishme në zbulimin e rrahjeve të zemrës së foshnjës.

Çfarë mund të tregojë kardiotokografia?

Foshnjat kanë një ritëm më të lartë se mesatarja e zemrës prej 110-160 rrahje zemre çdo minutë. Çdo gjë më e lartë ose më e ulët se ajo mund të jetë tregues i një problemi në shëndetin e foshnjës tuaj. CTG ndihmon në zbulimin e anomalive që mund të ndodhin gjatë kontraktimeve.

Rrahjet e zemrës gjatë kësaj kohe kanë një model të caktuar dhe ndryshimet specifike mund të jenë treguese të një problemi. Nëse mjeku juaj është i bindur që kjo çështje mund të rrezikojë shtatzëninë, ata do të fillojnë një seksion cezariane urgjente ose një lindje të asistuar./GazetaShneta/