Keni ngërçe pas periudhës menstruale, këto janë shkaqet që sjellin në gjendjen e dismenorres

2021-07-25 në ora 22:18

Ngërçet janë shumë të zakonshme para dhe gjatë menstruacioneve, por ato gjithashtu mund të ndodhin pasi të keni mbaruar periudhën menstruale.

Ngërçet që ndodhin drejtpërdrejt para dhe gjatë periudhës menstruale shkaktohen nga kontraktimi i mitrës ndërsa derdh rreshtimin e saj. Kjo quhet dismenorre primare dhe zakonisht zgjat nga 48 deri në 72 orë, shkruan Medical News Today përcjell Gazeta Shneta.

Poashtu, ngërçet e shkaktuara nga ndonjë gjë tjetër përveç menstruacioneve quhen dismenorre sekondare. Mund të ndodhin në çdo kohë në ciklin menstrual.

Dismenorrea sekondare mund të jetë normale, ose mund të duhet të diagnostikohet dhe trajtohet nga një mjek ose specialist.

Ngërçet në përgjithësi nuk janë zakonisht një shqetësim, por mund të tregojë një gjendje themelore.

Shkaqet e mundshme të ngërçeve pas menstruacioneve përfshin: ovulacioni, shtatzëni ektopike, paaftësia e mitrës, endometrioza, ciste në vezore, stenoza e qafës së mitrës ose sëmundje inflamatore të legenit. /Gazeta Shneta/