Kjo është arsyeja pse nënat i mbajnë fëmijët në krahun e majtë

2018-02-05 në ora 20:28

Përkujdesja për një të sapolindur mund të duket ‘’detyrë’’ e rrezikshme në fillim. Por me kalimin e ditëve nënat e reja kuptojnë që asgjë nuk është e pamundur. Përkujdesja nis me zakonet e përditshme si të ushqyerit,larja,ndërrimi i pelenë etj.

Mjekët pediatër rekomandojnë që nënat të ndërrojnë herë pas here pozicionin e mbajtjes së një fëmije. Duke u ndalur tek kjo e fundit: e keni vënë re që nënat e reja i mbajnë fëmijët mbështetur mbi shpatullën e majtë ? Janë të shumta teoritë psikologjike që shpjegojnë këtë fenomen. Por shkenca nuk ndalon së kërkuari dhe gjeturi informacione të reja, transmeton Gazeta Shneta.

Sipas një studimi të publikuar nga ‘’ Nature Ecoly & Evolution’’, nënat i mbajnë fëmijët e tyre në këtë pozicion pasi duan të nxisin aktivitetin në pjesën e djathtë të trurit. Kjo pjesë lidhet drejtpërdrejt me hemisferën e djathtë dhe është përgjegjëse për qendrën e zhvillimit të gjuhës dhe njohjes së shenjave.

Duke mbajtur fëmijën në këtë pozicion nëna arrin të njohë dhe të interpretojë më mirë shenjat veprimet, shprehitë dhe tingujt që lëshon i vogli. Pozicionimi i fëmijës mbi shpatullën e majtë të nënës ka ndikim edhe në receptorët e hemisferës së djathtë të nënës duke koordinuar njëherazi veprimtarinë e të dyve.

Është shumë interesante të dini që jo vetëm nënat i mbajnë fëmijët në krahun e majtë. Ky veprim ndodh dhe mes gjitarëve si kuajt, fokat dhe dreri, por ndryshe nga njeriu këto kafshë mbajnë këlyshët e tyre në këtë pozicion për t’i pasur  më afër zemrës./Gazeta Shneta/