Kujdes se çfarë diete po zgjedhni, mund të ndikojë tek bebja juaj

2017-04-24 në ora 18:02

Lidhur më parë me obezitetin, një studim i ri gjithashtu e lidh atë me mbipeshën e nënës, që do të thotë se ajo që nëna juaj ka ngrënë gjatë shtatzënisë mund të ndikojë në shëndetin tuaj të ardhshëm të bebes.

Cirroza përshkruan një proces gjatë të cilit qelizat e fetusit gradualisht zëvendësohen nga indet e mbresë, duke penguar kapacitetin e fetusit për të punuar në mënyrë efektive shkruan Medical News Today, transmeton Gazeta Shneta.

Sapo të dhënat ishin analizuar, studiuesit zbuluan se ekspozimi ndaj një diete me yndyrë të lartë gjatë zhvillimit solli ndryshime në fëmijën që vazhdonte deri në moshën e rritur. Këto ndryshime mbetën edhe nëse ata ushqeheshin me dietën me yndyrë të ulët pas lindjes.

Kur ekipi dukej më tej në të dhënat, ata gjetën se nivelet e acidit biliar dhe gjenet e përfshira në rregullimin e saj u ndryshuan në bebet e nënave që përmbanin shtresa dhjami. Kjo sugjeron që pasardhësit mund të kenë kolesterol, një gjendje në të cilën rrjedha normale e biliare ndërpritet.
“Nëse pasardhësit njerëzorë nga nënat me peshë të lartë kanë një rrezik të ngjashëm për zhvillimin e fibrozës siç e shohim në minj, mund të jemi në gjendje të parashikojmë se kush do të zhvillojë sëmundje më serioze.” tha Dr. Michael Thompson.
Rezultatet do të duhet të konfirmohen, por ato hapin derën për një raft të pyetjeve të reja. Thompson dhe ekipi i tij po planifikojnë kërkime për të hetuar më tej rrezikun e përparimit të sëmundjes. Duke përdorur të njëjtin model të miut, ata gjithashtu po hartojnë studime që do të shqyrtojnë terapitë parandaluese që mund të administrohen gjatë shtatëzanisë ose menjëherë pas lindjes./Gazeta Shneta/