Kukulla tregon se çfarë ndodhë në të vërtetë me trurin e bebes gjatë ‘shkundjes’

2017-05-16 në ora 18:01

Ajo merr vetëm disa sekonda për të shkaktuar shkatërrim të pakthyeshëm të trurit.

Shkundja e një fëmije shkakton trauma të kokës, duke shkatërruar qelizat të cilat mund të parandalojnë arritjen e oksigjenit në tru shkruan The Sun, transmeton Gazeta Shneta.

Dhe ndërsa në shumicën e rasteve çdo zemërim ndaj një fëmije nuk është asgjë më shumë se një mendim i ndarë, ekspertët e NHS dhe Mayo Klinika vlerësojnë se një në katër foshnje vdesin si rezultat i lëndimeve të shkaktuara nga shkundja.

Për të nxjerrë në pah rrezikun, një kukull e re stimuluese tregon saktësisht se çfarë ndodhë me trurin e një fëmije kur ata ‘shkunden’ nga një i rritur.

Kukulla u shfaq dje në Shtutgart, Gjermani, si pjesë e një fushate për të rritur ndërgjegjësimin për rreziqet e shkundjes së një fëmije.

Ajo iu paraqit ministrit për punë sociale Andrea Nahles dhe Techniker Krankenkasse dhe një kompanie të sigurimit shëndetësorë.

Kur kuklla shkundet, llambat e kuqe ndriçojnë për të treguar se cilat zona të trurit të foshnjës janë dëmtuar.

Është ky imazh tronditës që krijuesit e tij shpresojnë t’i bëjnë njerëzit të mendojnë dy herë, kur krijohen nivelet e tyre të zemërimit./Gazeta Shneta/

Red lights show the areas of the brain being damaged when a baby is shaken