Kur duhet të filloni përdorimin e vitaminave prenatale?

2022-04-29 në ora 22:54

“Vitaminat prenatale janë suplemente që përmbajnë vitamina dhe minerale të rëndësishme për gratë para konceptimit, gjatë shtatzënisë dhe pas lindjes”, tha Melanie Santos, infermiere në Viva Eve.

Në rast se keni qenë më parë shtatzënë, padyshim se keni qenë të informuara në lidhje me rëndësinë e vitaminave prenatale shkruan VeryWell Family, transmeton Gazeta Shneta.

Është e rëndësishme që të filloni marrjen e vitaminave prenatale sapo të jeni shtatzënë, sipas Kolegjit Amerikan të Obstetërve dhe Gjinekologëve (ACOG) dhe Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC).

Disa prej profesionistëve shëndetësor rekomandojnë fillimin e një vitamine prenatale tre deri në gjashtë muaj para përpjekjes për të mbetur shtatzënë.

Organizatat si ACOG dhe CDC theksojnë se është e rëndësishme të filloni të merrni acid folik, veçanërisht, të paktën një muaj përpara se të mbeteni shtatzënë.

Sigurohuni që të flisni me gjinekologun tuaj herët dhe shpesh, në mënyrë që ata të rekomandojnë mënyra më e mirë e veprimit për ju.

Edhe pse nuk keni filluar të merrni vitaminat prenatale para shtatzënisë, mos u shqetësoni. Këto vitamina gjenden edhe në ushqimet e përditshme, në një llojllojshmëri të frutave, perimeve, drithërave e fasule.

“Shumë gra zbulojnë se janë shtatzënë vetëm pasi u humbasin menstruacionet, e cila mund të jetë rreth katër deri në gjashtë javë të shtatzënisë,” thotë Santos. “Pasi të zbuloni se jeni shtatzënë, duhet të filloni të merrni vitamina prenatale çdo ditë pas kësaj.” /Gazeta Shneta/