Ky faktor luan një nga rolet vendimtare në mbarëvajtjen e shtatzënisë nëntë mujore

2021-02-06 në ora 23:39

Roli i qafës së mitrës gjatë shtatzënisë, mbetet një rast unik vendimtar në disa çështje që kanë të bëjnë me mbarëvajtjen e procesit dhe lindjen e fëmijës.

Qafa e mitrës, hyn tek sistemi riprodhues i një gruaje. Ajo është e gjatë dhe e trashë dhe duhet të qëndrojë kështu gjatë shtatëzanisë, shkruan VeryWellFamily. Megjithatë, ndonjëherë, qafa e mitrës fillon të tkurret muaj para se fëmija të lindë. Kjo quhet një qafë e mitrës e shkurtër, përcjell Gazeta Shneta.

Nëse kam një qafë të mitrës të shkurtër, a do të jetë fëmija im i parakohshëm?

Gratë që kanë një qafë të mitrës të shkurtër, me ose pa qarje ka më shumë të ngjarë të kenë një fëmijë të parakohshëm sesa gratë, qafat e mitrës së – të cilave mbesin të gjata dhe të trasha gjatë shtatëzanisë.

Për të mësuar më shumë rreth komplikimeve gjatë shtatzënisë KLIKO KËTU.

Mënyra më e mirë për të diagnostikuar një qafë të mitrës së shkurtër është me një ultratinguj.

Në shtatzënitë e shëndetshme, qafa e mitrës është përgjithësisht e gjatë midis 30 dhe 50 mm (3 dhe 5 cm).

Studimet tregojnë se rreziku i lindjes së parakohshme është më i madh kur qafa e mitrës është më e shkurtër se 25 mm.

Nëse keni faktorë rreziku për lindje të parakohshme, pyesni mjekun tuaj për të marr një ultratinguj të qafës së mitrës.

Kur zbulohet herët, ekzistojnë trajtime që mund të ndihmojnë në parandalimin e lindjes së hershme te gratë me qafën të mitrës të shkurtër. /Gazeta Shneta /