Ky mjet që aplikohet shpesh, po i çon në emergjencë 34 bebe çdo ditë

2017-05-09 në ora 20:11

Dëmtimet në lidhje me pastrueset e veshve prej pambuku dërguan më shumë se një në katër milion të fëmijëve në dhomat e urgjencës për rreth dy dekada, sipas një studimi të ri.

Rreth 34 fëmijë u trajtuan në ERs përditë për lëndime të tilla midis viteve 1990-2010, thanë studiuesit nga Spitali i Fëmijëve Mbarëkombëtar. Kris Jatana, M.D., një otolaringolog pediatrik në Spitalin e Fëmijëve Mbarëkombëtarë dhe autori kryesor i studimit, tha se ky është raporti i parë që vë në dukje problemin ndërkombëtarë dhe mund të mos tregojë aspekte të plota të çështjes, transmeton Gazeta Shneta.

Të dhënat nënkuptojnë që shumë të rritur përdorin pambuk për të pastruar dyllin nga veshi i tyre, i cili nuk është i sigurt ose i nevojshëm, tha Jatana për USA TODAY.

“Fëmijët po mësojnë këto zakone higjienike nga vëllezërit e motrat më të moshuara apo edhe të rriturit”, tha ai.

Dylli i veshit është normal. Jatana tha nëse dikush ka një shtresë të tepërt të dylli, ata mund të përdorin një leckë të lagët ose një larje duke pastruar pjesën e jashtme të veshit, por asnjëherë brenda kanalit. Ose më mirë të kërkoni këshilla mjekësore.

“Ka një ide të gabuar që njerëzit duhet të pastrojnë më thellë në kanalin e veshit me këto produkte, duke mos e ditur se është burim i lëndimeve të veshit.”, tha ai.

Shumica e fëmijëve më të vegjël se 8 vjeç, të cilët shkuan në ER vuajtën nga veshi i shpuar i brendshëm. Jatana tha se ai personalisht kishte parë një rast ku një aplikuesi i tipit të pambukut u ndërpre në kanalin e veshit, gjë që shkaktoi abscesi të trurit dhe shurdhim të njërit vesh./Gazeta Shneta/