Ky veprim i zakonshëm mund t’i shkaktojë çarje vaginës gjatë lindjes natyrale

2018-05-30 në ora 19:13

Çarja e vaginës vjen nganjëherë edhe si rezultat i shtytjes gjatë lindjes, po konstaton Belly Belly.

Sidoqoftë, kjo faqe, e destinuar për foshnja, ka radhitur tri nga arsyet se përse bëhet çarja e vaginës përgjatë lindjes, transmeton Gazeta Shneta.

Këshilla #1: Merrni frymë, mos shtyni

Përgjatë fazës së dytë, koka e fëmijës suaj do të kalojë nëpërmjet qafës së mitrës e në vaginë. Indet perineale fillojnë të tundohen dhe shtrihen, për pak kohë.

Duke e lejuar këtë, ju do të shmangni detyrimin e muskujve dhe indeve për t’u hapur, gjë që zvogëlon mundësinë e çarjes.

Frymëmarrja është gjithashtu një mënyrë për t’u siguruar që fëmija juaj po merr oksigjen mjaftueshëm. Gjatë kontraktimit, ekziston një mungesë e përkohshme e oksigjenit kur shtrydhet kordoni kërthizor.

Nëse ka mungesë të oksigjenit, me kalimin e kohës fëmija juaj mund të ndjej parehati dhe të sinjalizojë shqetësim, në formën e parregullsive të rrahjeve të zemrës.

Këshilla #2: Shmangni zgjatjen e periudhës së shtatzënisë, përveç nëse është e nevojshme

Organizata Botërore e Shëndetësisë po rekomandon që induksioni i shtatzënisë të ndodhë vetëm kur rekomandohet nga mjekët. Arsyet mjekësore për t’u zgjatur periudha e shtatzënisë janë ato që përbëjnë rrezik për jetën e nënës ose të foshnjës.

Kolegji Amerikan i Obstetërve dhe Gjinekologëve (ACOG) thotë se 42 javët e kaluara është ‘afat i vonuar’, por vërtetojnë se : “Rreziqet shëndetësore për foshnjën dhe nënë rriten nëse shtyhet lindja. Sa më shumë që zgjatet lindja, aq më të mëdha janë rreziqet.”
Kolegji Amerikan i Obstetërve dhe Gjinekologëve (ACOG) thotë se 42 javët e kaluara është ‘afat i vonuar’. Ata vërtetojnë se : “Rreziqet shëndetësore për foshnjën dhe nënë rriten nëse shtyhet lindja. Sa më shumë që zgjatet lindja, aq më të mëdha janë rreziqet.”

Këshilla#3: Shmangni epiduralët sa më shumë që të jetë e mundur

Epidurali është forma më e zakonshme e lehtësimit të dhimbjeve të përdorura gjatë lindjet; Rreth gjysma e të gjitha grave zgjedhin t’i marrin ato.

Kontraktimet e induksionit janë të fuqishme dhe intensive, dhe oksitocina artificiale që përdoret, anashkalon përgjigjen normale të trupit ndaj dhimbjes. Si rezultat, trupi i gruas nuk prodhon endorfina natyrale për ta ndihmuar atë të përballojë dhimbjen e kontraktimeve, kështu që ajo mund të ketë nevojë për lehtësim shtesë të dhimbjeve.

Edhe nëse nuk jeni të detyruar dhe vendosni të merrni epidurale, ka disa mënyra se ky lehtësim i përbashkët i dhimbjes mund të kontribuojë që vagina juaj të çahet.

Epidurët ju kufizojnë në shtrat. Në pothuajse të gjitha situatat, sapo të keni marrur një epidural, do t’iu duhet të qëndroni në një pozitë, deri sa të përfundoni lindjen./Gazeta Shneta/