Lindja e foshnjës përmes prerjes cezariane, kujdesi parësor në javët e para mbi gjurmët e operacionit në trupin e nënës

2020-11-09 në ora 19:46

Ditët pas lindjes së fëmijës suaj ose periudha pas lindjes, mund të jetë një nga momentet më sfiduese për nënat dhe familjet.

Kjo periudhë mund të jetë edhe më sfiduese për nënat që kanë bërë një lindje cezariane, shkruan American Pregnancy Association, përcjell Gazeta Shneta.

Pas çdo lindjeje, një nënë duhet të lejojë që trupi i saj të pushojë dhe të shërohet. Idealisht, kjo do të thotë pak ose aspak punë shtëpie dhe asnjë vrapim pas të vegjëlve të tjerë.

Kujdesi fizik pas një cezariane do të thotë për këto arsyje:

– Ju do të inkurajoheni të ngriheni dhe të përpiqeni të shkoni në tualet brenda 24 orëve të para pas operacionit. Kjo do t’ju ndihmojë të filloni procesin e shërimit dhe të mësoheni të lëvizni me prerjen tuaj.

Mos harroni të lëvizni ngadalë sepse mund të përjetoni marramendje ose gulçim.

– Urinimi pasi të hiqet kateteri ndonjëherë mund të jetë i dhimbshëm. Pyesni infermieren që të sugjerojë mënyra për ta bërë më të lehtë.

– Flisni me siguruesin e kujdesit shëndetësor në lidhje me trajtimin e dhimbjes pas operacionit.

Për të mësuar më shumë rreth komplikimeve gjatë shtatzënisë KLIKO KËTU.

Nëse ilaçet janë diçka që ju mendoni se mund ta dëshironi, merrni një recetë dhe informacion në lidhje me efektet anësore si për veten tuaj, ashtu edhe për foshnjën, nëse jeni duke ushqyer me gji.

– Mitra juaj do të fillojë procesin e “involucionit” që është zvogëlimi i mitrës në madhësinë e saj para shtatzënisë.

Ju do të filloni të përjetoni gjakderdhje të rëndë të gjakut që quhet lochia dhe mund të vazhdojë deri në 6 javë.

Do t’ju duhet të keni shtresë ekstra – thithëse menstruale, të cilat spitali duhet t’i sigurojë pas lindjes. Mos përdorni tampona gjatë kësaj kohe.

– Është e rëndësishme të përmendet se gjakderdhja pas një seksioni C mund të ndryshojë nga grua në tjetrën por mund të zgjasë nga disa ditë në disa javë.

Në shumicën e rasteve, gjakderdhja ndalet brenda 3-4 javësh, por shkarkimi mund të vazhdojë për më shumë se 6 javë.

– Shëtitjet e buta rreth spitalit ose lëkundja në një karrige mund të ndihmojë në shpejtimin e rimëkëmbjes dhe të ndihmojë me gazin që mund të zhvillohet pas operacionit të barkut.

Gjërat për të shmangur pasi të shkoni në shtëpi:

– Marrëdhëniet intime derisa ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor t’ju tregojë se është janë të sigurta;

– Përdorimi i tamponëve;

– Bërja e banjove derisa prerja juaj të shërohet dhe nuk keni më gjakderdhje;

– Pishina publike dhe vaska të nxehta; /Gazeta Shneta/