Lindjet në fundjavë mund të përbëjnë rrezik më të madh për foshnjën

2017-05-01 në ora 19:33

A mundet që data e kalendarit të ndikojë në shëndetin tuaj dhe atë të fëmijës suaj të porsalindur? Një studim i ri, i udhëhequr nga Kolegji Imperial në Londër dhe i botuar në Gazetën Mjekësore britaneze, duket se mendon kështu. Sipas hulumtimit, nënat dhe foshnjat e tyre gjatë lindjes përjetojnë norma më të larta të komplikimeve kur janë pranuar në spital gjatë fundjavës, shkruan Pregnancy Magazine.

Fenomeni, i njohur si efekti i fundjavës, ka fituar shumë vëmendje nga bashkësia mjekësore – por ky studim është më i madhi dhe më i ploti në llojin e vet për ta kthyer vëmendjen në lindjet në mënyrë specifike. Gjatë dy viteve, hulumtuesit kërkuan më shumë se një milion gra që kontrollonin në spitalet britanike. Ata gjetën se ato që u pranuan të shtunave dhe të dielave panë një ngritje të mprehtë në ndërlikimet dhe rezultatet negative, siç janë pranimet e urgjencës, lëndimet e lindjes, lotët dhe infeksionet, transmeton Gazeta Shneta.

Ekipi mori parasysh cilësinë e kujdesit të grave dhe të sapolindurve të tyre, si dhe sigurinë dhe rreziqet që lidhen me shërbimet e ofruara. Hulumtuesit rregulluan të dhënat për moshën e nënës, faktorët socio-ekonomikë, lindjet e mëparshme dhe sëmundjet si presioni i lartë i gjakut, pre-eklampsia, diabeti, obeziteti dhe të tjera.

Ndërsa ekipi përmendi se nevojiten më shumë kërkime në këtë fushë, ata siguruan një numër masash shtesë të sigurisë që duhet të marrin spitalet për të siguruar sigurinë e pacientit – sidomos gjatë fundjavave.

Në fund të fundit, gjithmonë do të ketë gra që shkojnë në lindje gjatë fundjavës. Ky studim shkëlqen në dritën e një aspekti problematik të obstetrikës dhe nxit avancimet që të bëhen në mënyrë që të gjitha gratë t’i afrohen datave të lindjes me qetësi dhe besim maksimal./Gazeta Shneta/