Personi që mbajti zemrën në çantë për 17 muaj rresht

2017-05-01 në ora 19:49

Zemra është organi muskulor i vendosur në pjesën e mesme të zgavrës së krahërorit, po jo për këtë 25 vjeçar nga Michigani. Ndryshe nga të tjerët, ai e mban zemrën në çantë!

Stan Larkin është pacienti i parë që ka arritur të jetojë me një zemër plotësisht artificial. Dhe këtë muaj, pas 17 muajsh, ai u paraqit në qendrën mjekësore në Michiagn për të ju nënshtruar transplantit të zemrës. Zemra artificial ka dy tyba që dalin jashtë trupit dhe janë të lidhur me makinerinë që qarkullon oksigjenin, për të lejuar gjakun të kryejë funksionin e tij normal, shkruan Gazeta Monitor.

Larkin vendosi të sfidonte faton dhe të mos shtrohej në spital port a merrte zemrën me vete, në një çantë shpine. Rasti i tij është i rralë dhe ndodhë vetëm atëherë kur të dyja anët e zemrës nuk funksionojnë.

Ndryshe zemra e parë aritificiale u impementua në vitin 1969, në formën e saj më të tjeshtë në spitalin e Hjustonit. Por, e plotë dhe e avancuar, ajo u vendos vetëm në vitin 2001.

Pajisja e njohur SynCardia. E cila u përdorë në rastin e Stan u vendos në përdorim 7 vite më vonë e që atëherë është përdorur në më shumë se 9—pacientë. Por djaloshi Larkin ishte i pari që guxoi të shtynte kufijtë më tej, duke e nxitur përdorimin e saj kudo, jo vetëm në ambientet e spitalit. /Gazeta Monitor/