Mos i përdorni këto produkte për mirëmbajtje të lëkurës që përmbajnë këto kimikate, mund të jenë vdekjeprurëse!

2017-04-24 në ora 19:58

Eksperti i njohur i kujdesit të lëkurës Dr. Trevor Cates liston 20 nga kimikatet më toksike që gjenden në produktet e kujdesit personal. “Ajo që kemi vënë në lëkurën tonë duhet të jetë aq e pastër sa edhe vetë ajo që hamë. Por për shumicën e njerëzve, nuk vlen kjo gjë . Edhe në sasi të vogla, shumë nga kimikatet që zakonisht gjenden në kozmetikën tonë mund të kenë një ndikim të jashtëzakonshëm shëndetësor dhe hormonal, dhe ne po fillojmë të kuptojmë pasojat “, shkruan Dr. Cates në DailyMail, transmeton Gazeta Shneta.

Aromat – Sipas Dr. Cates, përzierjet e aromave mund të përmbajnë qindra kimikate individuale që mund të shkaktojnë alergji dhe të pengojnë hormonet e caktuara. Ai sugjeron shmangien e produkteve të lëkurës me aroma të përziera, përveç në formën e tyre natyrale, siç janë vajrat thelbësore të pastër.

Formaldehidi – Gati një në pesë produkte të kujdesit personal përmbajnë këtë përbërje kimike. Ky kimik toksik mund të gjendet në produktet e kujdesit të flokëve dhe produkte të thonjve. Sipas Administrimit të Sigurisë dhe Shëndetit në Punë (OSHA), formalizmi është një kimikat kancerogjenik që lidhet me fillimin e formave të ndryshme të kancerit.

Etanolamina – Sipas ekspertëve të kujdesit të lëkurës, papastërtitë në këto kimikate mund të shkaktojnë fillimin e llojeve të caktuara të kancerit.

Vajrat minerale – Këto vajra, së bashku me petroleumin, janë përbërës kyç në produktet kozmetike si  ‘moisturizer’ dhe pastrues fytyre. Megjithatë, këto kimikate përmbajnë dioksane. Sipas Dr Cates, dioksani është gjetur të jetë kancerogjene në studime të ndryshme të kafshëve.

Oksibenzoni – Ky kimikat i dëmshëm zakonisht gjendet në mbrojtës të lëkurës ndaj diellit dhe produkte të tjera që përmbajnë SPF. Oksibenzoni thuhet se absorbohet lehtë në qarkullimin e gjakut dhe është i lidhur me fillimin e pubertetit të hershëm në vajzat.

Parabensi – Parabenset janë përdorur zakonisht në produkte të ndryshme të bukurisë. Ky kimikat është i lidhur me rritjen e qelizave të kancerit të gjirit në femra, me nivele të ulëta të testosteronit dhe numërimin e spermës.

Hidrokinon – Sipas FDA, hidrokinonat mund të shkaktojnë alkaptonurinë, një sëmundje e lëkurës e karakterizuar nga shëmtimet e pakthyeshme në lëkurë. Hidrokinonet gjithashtu janë gjetur të jenë kancerogjene.

Katra e qymyrit – Katra e qymyrit është e njohur si kancerogjene . Kimikatet mund të gjenden në shampo normal, shampo ndaj zbokthit dhe në sapun.

Tolueni – Sipas Dr. Cates, tolueni është një kimik i fuqishëm neurotoksik dhe mund të shkaktojë frymëmarrje dhe neveri të dëmtuar. Tolueni gjendet zakonisht në produktet e kujdesit për thonjtë.

Hidroksianisoli i butiluar – BHA është një përbërës i lyer që përdoret në kozmetikë të ndryshëm dhe produkte të kujdesit personal si llajner dhe buzëkuq. Programi Kombëtar i Toksikologjisë i SHBA-ve ka identifikuar BHA si kancerogjen potencial, ndërsa Bashkimi Evropian (BE) e klasifikon kimikatin si një prej përçuesve endokrin.

Kimikate të tjera toksike që zakonisht gjenden në produktet e kujdesit personal përfshijnë resorcinol, metilizotiazolinon, telfon, fenoksiietanol dhe akrilamidë./Gazeta Shneta/