Mrekullia me kancerin e gjirit me imunoterapi tek pacientja amerikane, përdoret edhe nga mjekët e QKUK-së

2018-06-07 në ora 14:44

Ndodh mrekullia me kancerin, gruaja amerikane që kishte një kancer të shpërndarë në tërë trupin, dhe që nuk i bënte punë as kimioterapia së fundmi ajo ka arritur të fuqizojë sistemin e saj imunitar.

E, terapi imunitare bëjnë edhe mjekët e QKUK-së, derisa ky lloj i terapisë përdoret pas shkallës së tretë të kancerit por që nuk pritet të ketë rezultate të mëdha.

Derisa, shërimi i gruas në Amerikë, paraqet rastin e parë të shërimit me anë të kësaj procedure pasi që kanceri i gjirit kishte arritur shkallën më të vonë. Qelizat e sistemit imunitar kanë shkatërruar ato të kancerit që ishin të shpërndara gjithandej në trupin e saj.

Shumë medie botërore lajmin e shërimit të 49 vjeçares e dhanë në ballinat kryesore, pasi që kimioterapitë nuk po ndikonin aspak në përmisimin e gjendjes së pacientës.

Ndërsa, mjekët nga Instituti i Onkologjisë në QKUK kanë folur për Gazetën Express, duke dhënë detaje të tjera rreth këtij trajtimi. Drejtori i institutit, Ekrem Hyseni ka thënë se kjo terapi përdoret në shkallën e katërt të terapive për kancerin, por ai thotë se rezultatet nuk janë aq shumë shpresdhënëse.

“Studimet e reja janë duke shkuar në drejtim të imunoterepaisë. Zakonisht përdoret në shkallën e katërt dhe imunoterapia në përgjithësi e ka dhënë një rezultat deri në disa vite, një vit një vit e gjysmë. Në fillim jep përgjigje të mirë, po e humbë shpejtë përgjigjen. Pas 11 muajve prapë situata kthehet edhe ma keq. Ideja është me ja shtua jetëgjatësinë”, sqaron  Ekrem Hyseni.

Ai ka shtuar më tej se:  Ne i përdorim disa lloje të imunoterapisë, interferomin e japim te melanoma gjatë gjithë kohës. Inferferomi jepet edhe tek karcinoma e melqisë. Jepen këto, po efekti i humbë shpejtë. Imunoterpapia është efekt i përkohshëm. Qelizat imune nuk hekën kurrë”,  tregon onkologu Hyseni.

Ky sukses i pacientës në SHBA, ka dhënë sinjale të shpresës edhe për pacientët e tjreë që mund të gjejnë shërimin me anë të kësaj terapie.