Ndryshimet e pabesueshme që ndodhin në trurin e femrës për ta bërë gati për tu bërë nënë

2017-05-27 në ora 17:40

Shtatzënia shkakton ndryshime afatgjata në trurin e nënës që e bën atë të duash fëmijën e saj.

Skenimit e trurit të nënave shtatzënë për herë të parë treguan se rajoni i trurit i përfshirë në njohjen e fytyrës dhe emocionet ‘ndriçuan’ me shkëlqim në përgjigje të fytyrës së fëmijës së saj.

E njejta përgjigje nuk u pa kur u shfaqën nënat që kishin ngelë shtatzënë më shumë se një herë.

Por të ashtuquajturat pikëpamje konvencionale për ‘trurin e foshnjës’ – harresa dhe përgjigjet e ngadalshme – nuk u gjetën në nënat e reja, përveç një tendence të vogël që të ishte më keq në listat e mësimit të fjalëve.

Ndryshimet janë kaq të dukshme – dhe u gjetën të mbeten dy vjet pas lindjes – që vetëm nga një skanim i trurit, shkencëtarët thonë se mund të tregojnë nëse një grua është nënë apo jo.

Ndryshimet në tru përfshijnë një tkurrje të lëndës gri në trurin e nënës të shkaktuara nga një përmbytje e madhe e hormoneve që prekin trurin e nënës gjatë shtatzënisë, thanë shkencëtarët.

Rezultatet u gjetën në skanimet e trurit të 25 nënave para dhe pas lindjes. Shkencëtarët tregojnë se rajonet ku truri kishte ndryshuar më shumë, kishin marrë formën e foshnjës.

Studiuesit nuk vunë re asnjë dallim midis nënave që lindën natyrshëm dhe atyre që u konceptuan nga fekondimi in vitro./Gazeta Shneta/