Si mund të diagnostikohet diabeti i shtatzënisë?

2017-05-27 në ora 17:46

Ka disa faktorë rreziku që rrisin mundësinë që një shtatzënë të zhvillojë diabet shtatzënie:

  • Kur BMI është > 30.
  • Kur keni lindur të të kaluarën një beb makrozom (pesha në lindje > 4000 – 4500 gr).
  • Kur keni kaluar diabet shtatzënie në shtatzëninë e kaluar.
  • Prirja familjare.

Testi apo analiza që përdoret për depistimin e diabetit të shtatzënisë është testi i tolerancës ndaj glukozës (oral glucose tolerance test – OGTT) që quhet ndryshe kurba e glicemisë. Ky test ofrohet në intervalin 24 – 28 javë moshë gestacionale. OGTT kryhet në mëngjes esëll dhe rekomandohet që nga mbrëmja mos të konsumohet ushqim deri sa të kryhen matjet e testit, transmeton Gazeta Shëndeti.

Ka disa lloje OGTT.

  • Testi me 50 gr, 75 gr dhe 100 gr glukozë. Më të përdorur janë ata me 50 gr dhe ato me 100 gr.
  • OGTT me 50 gr është ai që përdoret në fillim dhe është i aftë të depistojë 80% të rasteme me diabet gestacional.
  • OGTT me 100 gr është i aftë të depistojë 90% të rasteve me diabet gestacional.

OGTT me 50 gr:

  • Matet glicemia esëll.
  • Pacientja konsumon 50 gr glukozë.
  • Matet glicemia pas 60 min