Ndryshimet që sjellë procesi i amësisë në jetën e një gruaje të re

2021-05-02 në ora 22:30

Një temë e kujdesit prenatal, jo rrallë herë flitet në mesin e nënave që sapo kanë sjellë në jetën fëmijën e tyre.

Një javë pas lindjes së djalit tim të parë, unë shpenzova shumë orë gjumi të çmuar përkulur mbi shtratin e tij për të kontrolluar se a ishte ende me frymë, ose kontrolloja në Google në lidhje me rreziqet potenciale që mund ti hasja gjatë fillesave të mia si nënë.

Mënyra se si e kontrolloja hap pas hapi – amësia më bëri të ndihem në këtë mënyrë dhe unë do të isha nënë përgjithmonë. A do të isha gjithmonë në ankth? Dhe a do të vuante fëmija im për këtë? Kam frikë se diçka thellë brenda meje – prirja ime, mënyra ime për ta parë botën, veten time – ishte ndryshuar.

Në të vërtetë, diçka shumë bazike kishte ndryshuar dhe ajo është: truri im.

Në dy dekadat e fundit, studiuesit kanë filluar të dokumentojnë përmirësimin e trurit të nënës.

Hyrja në amësi është “një ngjarje e madhe” për trurin, thotë Jodi Pawluski, një studiuese në Universitetin e Rennes në Francë, i cili fokusohet në atë që ajo dhe kolegët e saj e quajnë “neurobiologji e lënë pas dore” të trurit amë transmeton Gazeta Shneta.

Gratë përjetojnë një përmbytje të hormoneve gjatë shtatzënisë, lindjes dhe ushqyerjes me gji, që primatet e trurit ndryshojnë në mënyrë dramatike në rajonet që mendohet të përbëjnë qarkun e nënës.

Disa efekte të këtyre ndryshimeve të trurit mund të moderohen me kalimin e kohës. Hulumtuesit kanë gjetur se ankthi ose hipervigjenca që shumë nënat të reja ndiejnë, për shembull arrin kulmin në fazën postpartumin e parë të muajit dhe pastaj zvogëlohen.

Për të mësuar më shumë rreth komplikimeve të shtatzënisë KLIKO KËTU.

Mjekët, librat e shtatzënisë dhe blogjet e nënës zakonisht mbajnë vigjilencën e grave në listën standarde të simptomave të depresionit pas lindjes, ndonjëherë duke përfshirë edhe çrregullime të tjera të gjendjes, si ankthi i rëndë ose çrregullimi obsesiv i dhembjes.

Ata inkurajojnë gratë të kërkojnë ndihmë nëse përjetojnë simptoma të tilla si mungesa e shpresës, shqetësime të tepruara, probleme në lidhjen me foshnjën ose humbje të interesit për miqtë dhe familjen, veçanërisht kur këto simptoma ndërhyjnë në aftësinë e tyre për t’u kujdesur për veten ose fëmijën e tyre.

Rreth 1 në 5 gra do të zhvillojnë çrregullime të humorit postpartum në një moment pas lindjes dhe edukimi i njerëzve rreth këtyre kushteve është kritik.

Rritja ndaj ndryshimeve që shfaqen pas lindjes së fëmijës janë të preferueshme të konsulidohen përherë me mjekun ose persona me përvojë në amësi. /Gazeta Shneta/