Si mund të zhvillohet procesi i bronkitit tek fëmija juaj, identifikoni gjendjen përmes këtyre simptomave

2021-05-02 në ora 23:37

Çrregullimet e frymëmarrjes si bronkiti mund të ndryshojnë nga gjendja akute në kronike nëse nuk identifikohen në një fazë të hershme.

Bronkiti, në përgjithësi, i referohet infeksionit ose më shpesh inflamacionit të rreshtimit të tubave bronkial të një fëmije shkruan First Cry Parenting, përcjell Gazeta Shneta.

Tubat bronkial janë kanalet e mëdha ajrore që lidhin gypin e frymëmarrjes në mushkëri. Rreshtimi i tubave bronkial është shumë delikat dhe prodhon mukus i cili ka një veprim antibakterial. Kështu mbron sistemin e frymëmarrjes së fëmijës tuaj, duke e mbajtur atë të lirë nga infeksionet.

Inflamacioni i tubave shkakton prodhim të tepërt të mukusit, duke e bërë të vështirë frymëmarrjen dhe duke shkaktuar bronkit.

Për të mësuar më shumë rreth komplikimeve të shtatzënisë KLIKO KËTU.

Kur fëmija juaj ka një infeksion të ftohjes, dhimbje të fytit, gripit ose sinusit, virusi që e shkakton atë mund të përhapet në bronke.

Pasi mikrobet të arrijnë atje, rrugët e frymëmarrjes bëhen të fryra, të përflakura dhe bllokohen pjesërisht me mukozë.

Bronkiti alergjik tek fëmijët mund të shkaktohet nga bakteret, viruset, alergjenët ose irrituesit.

Bronkiti mund të klasifikohet në dy lloje:

– Bronkiti akut:

Bronkiti akut shfaqet kryesisht tek fëmijët më të vegjël se dy vjeç, dhe fëmijët midis moshës nëntë dhe pesëmbëdhjetë vjeç.

– Bronkiti kronik:

Bronkiti kronik është i zakonshëm te njerëzit më të vjetër se 45 vjeç, por mund të prekë edhe fëmijët, adoleshentët dhe të rriturit e të rinj.

Bronkiti kronik mund të jetë një gjendje e gjatë. Në këtë rast gjithashtu, rreshtimi i tubave bronkial acarohet dhe irritohet dhe prodhon mukus të tepërt. Sidoqoftë, inflamacioni zgjatë diku nga disa muaj deri në vite.

Fëmijët e ekspozuar ndaj tymit pasiv dhe pluhurit mund të zhvillojnë këtë gjendje dhe të përfundojnë me komplikime të rënda, siç është pneumonia.

Shkaqet e bronkitit

Një studim zbulon se 90% raste të bronkitit akut ndodhin për shkak të infeksionit viral, dhe pjesa tjetër 10% janë infeksione bakteriale.

Fëmija juaj gjithashtu mund të marrë sulme të përsëritura të bronkitit akut, të cilat mund të mbeten të diagnostikuara dhe të patrajtuara.

Ndotja industriale dhe tymi i cigares mund të rezultojnë në bronkit kronik.

Ju duhet të dëgjoni me kujdes kollën e fëmijës suaj, pasi kjo do t’ju ndihmojë të përcaktoni nëse fëmija juaj ka bronkit apo jo.

Zakonisht, fëmijët e infektuar me bronkit bëjnë një tingull të zymtë të frymëmarrjes ndërsa kolliten.

Në fazat e hershme, fëmija juaj mund të shfaq simptoma të ftohjes së zakonshme, si dhimbje të fytit, kongjestion, letargji, një hundë me sekrecion, të dridhura, dhimbje në gjoks, frymëmarrje të butë dhe një ethe të lehtë e cila përfundimisht shndërrohet në një kollë të thatë që prodhon mukozë.

Ndonjëherë fëmija mund të ketë probleme të rënda të frymëmarrjes, të cilat mund të përfshijnë vështirësi në frymëmarrje, ndezje të hundëve, lodhje, humbje të gjumit dhe oreksit si dhe rritje të rrahjeve të zemrës. /Gazeta Shneta/