Një studim i ri sqaron përfitimet e suplementeve të magnezit në shtatzëni dhe çrregullimet hormonale

2022-07-25 në ora 11:18

Një profesoreshë e Universitetit RUDN dhe kolegët e saj nga Franca vërtetuan se marrja më e lartë e magnezit dhe vitaminës B6 i ndihmon shtatzënat të përballen me pasojat e mungesës së magnezit gjatë shtatzënisë dhe me kushtet e lidhura me hormonet.

Brenda katër javësh, simptomat e dhimbshme bëhen më pak të rënda, cilësia e jetës përmirësohet dhe rreziqet e abortit zvogëlohen.

Rezultatet e studimit janë publikuar në Scientific Reports.

Magnezi është i përfshirë në procese të rëndësishme në trupin e njeriut – nga sinteza e proteinave deri në frymëmarrje.

Shkaqet më të zakonshme të çekuilibrit të magnezit janë mungesa e këtij elementi në dietë, diabeti dhe hipertensioni, transmeton Gazeta Shneta.

Problemi i mungesës së magnezit është më i mprehtë për shtatzënat, sepse magnezi është më i kërkuar gjatë shtatzënisë.

Mungesa e magnezit çon gjithashtu në kushte të lidhura me çrregullime hormonale – endometrioza ose sindroma e vezores policistike.

“Studimi ynë kishte për qëllim të vlerësonte efektivitetin e marrjes së magnezit-vitaminës B6 në arritjen e normalizimit të Mg totalit të serumit për pacientet me nivele të ndryshme fillestare të mungesës.

Ishte gjithashtu e rëndësishme të përcaktohet se në çfarë niveli Mg eliminon simptomat e dhimbshme dhe pacientet vëreni ndryshimet dhe cilësinë e jetës”, tha Svetlana Orlova, doktoreshë e mjekësisë, nga Universiteti RUDN.

Studimi përfshinte 869 shtatzëna, me një moshë mesatare 28 vjeç dhe 957 gra me sëmundje të lidhura me hormonet.

epilepsia

Mosha mesatare në këtë grup ishte më e lartë – 44 vjeç. Testet laboratorike treguan se ato kishin një nivel më të ulët të magnezit në serum (më pak se 0.8 mmol për litër).

Shtatzënat kanë përjetuar simptoma të lidhura me rrezikun e abortit, si presioni i lartë i gjakut dhe aktiviteti i tepërt i muskujve të mitrës.

Pacientet në grupin me gjendje të lidhura me hormonet, së bashku me simptomat kryesore ishin të shqetësuar për osteoporozën, sindromat premenstruale dhe menopauzë.

Pjesëmarrëset morën suplemente të magnezit dhe vitaminës B6 në dozën standarde për gjininë, moshën dhe peshën e tyre për katër javë.

“Së bashku me gjendjen fiziologjike, ne monitoruam cilësinë e jetës së pacienteve. Gjatë studimit, rezultatet u rritën dhe efekti më i dukshëm ishte tek grupi i grave që arritën nivelet normale të Mg duke filluar nga një mungesë e moderuar.

Kështu, ne kemi treguar se pasojat e një mangësie të vogël të magnezit mund të eliminohen duke marrë suplement”, tha doktoreshë Orlova. /Gazeta Shneta/