Përdorimi i antibiotikëve gjatë shtatzënisë së hershme, gjasat 70% për abort?

2017-05-02 në ora 15:14

Një studim i kohëve të fundit gjen një lidhje midis përdorimit të antibiotikut herët në shtatzëni dhe rrezikun e abortit, por jo të gjitha klasat e antibiotikëve mund të kenë të njëjtin rrezik.

Hulumtuesit nga Kanadaja studiuan të dhëna nga kohëzgjatja e shtatzënisë, duke përfshirë 8,702 raste abortesh spontane dhe zbuluan se 16,8 për qind e aborteve përfshinin përdorimin e antibiotikut. Ata e kundërshtuan këtë me grupin e kontrollit të studimit, i cili përbëhej nga 87,020 gra që nuk humbën jetën – ky grup kishte vetëm 12,6 përqind të ekspozimit antibiotik. Këto rezultate nxorën studiuesit që të besojnë se kjo ekspozim mund të shkaktojë një rritje të dyfishtë në rrezikun e abortit shkruan FitPregnancy, transmeton Gazeta Shneta.

Por jo të gjithë antibiotikët kanë treguar këtë rrezik të njëjtë: Disa klasa antibiotike (duke përfshirë makrolidet, kinolonet, tetraciklinat, sulfonamidet dhe metronidazolët) u shoqëruan me një rrezik në rritje të abortit. Eritromicini dhe nitrofurantoini (i cili zakonisht përdoret për të trajtuar infeksionet e traktit urinar tek shtatzënat) nuk kanë qenë.

Para se të panikoni, mbani në mend këtë: Trajtimi i infeksioneve me antibiotikë ndonjëherë është e nevojshme – dhe duke e lënë infeksionin pa trajtim, gjithashtu mund të paraqet rreziqe për fëmijën tuaj. Disa nga këto klasa antibiotike tashmë nuk janë të përshkruara për gratë shtatzëna, por në të paktën disa prej këtyre rasteve të abortit, ka të ngjarë që gratë të marrin antibiotikët pa e kuptuar se janë shtatzënë.

“Infeksionet janë të përhapura gjatë shtatzënisë,” tha doktor i studimit Dr. Anick Bérard, në një njoftim për lajmet. ”

“Megjithëse përdorimi i antibiotikut për trajtimin e infeksioneve ka qenë e lidhur me një rrezik të zvogëluar të parakohshmërisë dhe peshës së ulët gjatë lindjeve në studime të tjera, hetimi ynë tregon se disa lloje të antibiotikëve po e rrisin rrezikun e abortit spontan, me një rritje prej 70%, që nënkupton se dyfishohet rreziku.”/Gazeta Shneta/