Përdorimi i antidepresantëve gjatë shtatzënisë nuk lidhet me epilepsinë tek fëmijët

2022-05-12 në ora 21:45

Një studim i ri sugjeron se përdorimi i antidepresantëve nga nënat gjatë tremujorit të parë të shtatzënisë nuk rrit shanset për epilepsi dhe kriza te foshnjat. Hulumtimi është publikuar në revistën ‘Neurology’ të 11 majit 2022.

“Gjetjet e këtij studimi janë shumë të rëndësishme,” tha autorja e studimit Dr. Ayesha Sujan, nga Universiteti Indiana në Bloomington, për MedicalxPress përcjell Gazeta Shneta.

“Shtatzënia mund të jetë një kohë sprovuese dhe shtimi i depresionit, ankthit dhe kushteve të tjera të shëndetit mendor mund t’i shtohet kësaj barre. Këto gjetje mund të ofrojnë siguri për gratë dhe mjekët e tyre duke marrë parasysh rreziqet dhe përfitimet e mjekimit.”

Studimi shqyrtoi mbi 1.7 milionë fëmijë të lindur në Suedi gjatë një periudhe 17-vjeçare. Studiuesit identifikuan më shumë se 24,000 fëmijë që ishin ekspozuar ndaj antidepresantëve gjatë tremujorit të parë të shtatzënisë dhe i krahasuan me ata që nuk ishin ekspozuar.

Barnat kundër depresionit përfshinin medikamente për trajtimin e ankthit dhe depresionit, veçanërisht frenuesit selektivë të rimarrjes së serotoninës (SSRI) dhe frenuesit e rimarrjes së serotoninës dhe norepinefrinës (SNRIs).

Studiuesit shikuan më pas pranimet në spital dhe vizitat e specialistëve ambulatorë për të identifikuar fëmijët që kishin konvulsione gjatë muajit të parë ose epilepsi në vitet e para të jetës.

Për të mësuar më shumë rreth komplikimeve të shtatzënisë KLIKO KËTU.

epilepsia

Midis 1,551,906 fëmijëve të ndjekur për një muaj pas lindjes, 0,12%, gjegjësisht 1,864 fëmijë patën kriza neonatale.

Megjithëse konvulsionet në muajin e parë të jetës ishin të rralla, ato ishin më të zakonshme tek fëmijët që kishin qenë të ekspozuar ndaj SSRI-ve ose SNRI-ve gjatë shtatzënisë në krahasim me fëmijët që nuk ishin të ekspozuar ndaj këtyre antidepresantëve.

“Ndërsa disa studime kanë treguar një lidhje të mundshme midis përdorimit të antidepresantëve nga nënat gjatë shtatzënisë dhe konvulsioneve te të porsalindurit dhe të vegjëlit, studimi ynë sugjeroi që ekspozimi i antidepresantëve në tremujorin e parë të shtatzënisë nuk rrit rrezikun e krizave dhe epilepsisë tek fëmijët,” tha Dr. Sujan.

“Kjo mund të nënkuptojë se rreziku pak i rritur për konfiskime të tilla të dokumentuara në studimet e mëparshme mund të jetë për shkak të faktorëve të tjerë si sëmundje të tjera ose përdorimi i duhanit gjatë shtatzënisë.” /Gazeta Shneta/