Periodat e parregullta menstruale, ndikimi i tyre në shanset për të ngelur shtatzënë

2022-07-05 në ora 22:33

Menstruacionet e parregullta mund të jenë të bezdisshme dhe të papërshtatshme, por për fat të mirë, ato zakonisht nuk janë asgjë për t’u shqetësuar.

Megjithatë, për shkak se ciklet e parregullta menstruale herë pas here mund të sinjalizojnë një çekuilibër hormonal ose ndonjëherë mund ta bëjnë pak më të vështirë ngjizjen e një shtatzënie, duhet të diskutoni çdo parregullsi në ciklin tuaj me mjekun – gjatë kontrolleve rutinore, shkruan burimi What to Expect përcjell Gazeta Shneta.

Mjeku juaj mund të diagnostikojë gjendjen tuaj dhe të përshkruajë trajtimin e duhur për të ndihmuar në rikthimin e menstruacioneve – dhe fertilitetit tuaj në rrugën e duhur.

Parregullsitë e rastësishme në ciklin tuaj menstrual janë më së shpeshti për shkak të stresit, udhëtimit, stërvitjes së tepërt ose një ndryshimi tjetër të përkohshëm në rutinën tuaj normale.

Ciklet që janë vazhdimisht të parregullta janë më shpesh për shkak të faktorëve të tillë si një çrregullim i të ngrënit, humbje peshe ose shtim në peshë, nivele të tiroides që janë shumë të larta ose shumë të ulëta, ose edhe si pasojë e një çekuilibëri hormonal (përfshirë ato që lidhen me fillimin, ndalimin ose mungesën e dozave të pilulave kontraceptive).

Shkaku më i zakonshëm i periodave kronike të parregullta është një çrregullim i quajtur sindromi i vezores policistike (PCOS). Dhe sigurisht, një periudhë e humbur ose jonormale mund të jetë gjithashtu për shkak të shtatzënisë.

Për të mësuar më shumë rreth komplikimeve të shtatzënisë KLIKO KËTU.

Si mund të dalloni nëse keni perioda të parregullta?

Ndjekja e cikleve tuaja menstruale (duke shënuar ditën e parë të menstruacioneve në kalendarin tuaj ose në aplikacionin e periodave gjatë disa muajve) do t’ju ndihmojë të mësoni nëse ciklet tuaja janë në të vërtetë të parregullta ose pak më të shkurtra (ose më të gjata) se ato tipike 28 ditore.

Mbajtja e gjurmëve mund të ndihmojë gjithashtu mjekun tuaj të përcaktojë më mirë nëse trajtimi është i nevojshëm.

A mund të mbeteni shtatzënë nëse keni perioda të parregullta?

Po. Ciklet e parregullta menstruale jo gjithmonë ndikojnë në fertilitetin. Në fakt, shumë gra me cikle menstruale të parregullta mbeten shtatzënë dhe vazhdojnë të kenë shtatzëni normale.

Pra, nëse jeni duke pyetur veten nëse periodat e parregullta nënkuptojnë infertilitet, përgjigja është jo, por kjo mund ta bëjë më të vështirë për ju që të mbeteni shtatzënë.

Shqetësimi i vërtetë kur bëhet fjalë për periodat e parregullta është se herë pas here gjendja mund të tregojë ovulim të parregullt ose mungesë të këtij procesi.

Dhe nëse nuk ovuloni, nuk mund të mbeteni shtatzënë. Problemet me ovulacionin janë përgjegjëse për deri në 30 për qind të të gjitha rasteve të infertilitetit.

Nëse rezulton se parregullsitë tuaja menstruale sinjalizojnë një problem ovulacioni, tani është koha që të konsultoheni me mjekun tuaj për të bërë një vlerësim për të parë nëse do t’ju duhet ndihmë për të mbetur shtatzënë ose nëse ka ndonjë çështje themelore shëndetësore që duhet të adresohet fillimisht. /Gazeta Shneta/