Periudhat e vonuara të ciklit menstrual pas ndaljes së kontraceptivëve hormonal

2021-06-01 në ora 23:54

Është e zakonshme që femrat të kenë periudha të vonuara, të parregullta ose që mungojnë menjëherë pas ndalimit të kontraceptivëve hormonal. Mund të duhen deri në tre muaj që cikli menstrual dhe fertiliteti i një gruaje të kthehet në normalitet.

Rreth këtyre informacioneve kishte njoftuar, Shërbimi Shëndetësor Kombëtar i Mbretërisë së Bashkuar (NHS) në faqen e tyre të internetit, shkruan Medical News Today përcjell Gazeta Shneta.

Sidoqoftë, një periudhë menstruale e munguar është gjithashtu shenjë e mundshme e shtatzënisë.

A është normale që të keni periudha të vonuara pas ndalimit të kontraceptivëve hormonal?

Sipas NHS, është normale që të keni periudha të vonuara ose të parregullta pas ndalimit të kontraceptivëve hormonal. Mund të duhen disa javë ose nganjëherë muaj, që periodat menstruale të rifillojnë si pjesë e normalitetit.

Sipas profesionistëve shëndetësor kjo gjendje njihet si amenorrea e shtyrjes.

Për të kuptuar më shumë rreth shtatzënisë KLIKO KËTU.

Pasi një grua fillon të ndalojë përdorimin e kontraceptivëve hormonal, dy faktorë – përveç shtatzënisë mund të shkaktojnë periudha të vonuara dhe ato janë:

Kthimi i vonuar në ovulim

Metodat hormonale, të tilla si pilulat, implantet, pajisjet intrauterine dhe injeksionet, funksionojnë për të parandaluar shtatzëninë në disa mënyra.

Një nga mënyrat që ato punojnë është duke e bërë më pak të mundshme ovulimin. Ovulacioni është lirimi i një veze nga vezoret.

Kur një grua nuk po përdorë kontracepsionin hormonal, ovulimi zakonisht ndodh një herë në ciklin menstrual. Nëse një spermatozoid nuk fekondon vezën, ndryshimet në nivelet e hormoneve shkaktojnë një periudhë menstruale.

Për shkak se gratë që përdorin kontraceptivë hormonal zakonisht nuk ovulojnë, mund të duhet kohë që ovulimi i rregullt të kthehet. Derisa të mos ndodhë kjo, një grua mund të mos ketë fare menstruacione.

Mungesa e hormoneve

Disa metoda të kontraceptivëve hormonal, të tilla si pilula e kombinuar, mund të ndihmojnë në rregullimin e periudhave të një gruaje.

Kjo do të thotë që edhe nëse një grua nuk ka ovulim, ajo përsëri mund të përjetojë gjakderdhje në kohë të rregullta të muajit.

Mjekët e quajnë këtë një gjakderdhje tërheqëse pasi zakonisht ndodh kur një grua bën një pushim mujor nga pilula, ose merr pilula placebo si pjesë e recetës së saj.

Pa barna, vetë hormonet e trupit duhet të fillojnë të rregullojnë periudhat menstruale. Mund të duhet pak kohë që trupi të përshtatet për ta bërë këtë natyrshëm.

Për më tepër, femrat që kishin menstruacione të parregullta para se të fillonin të përdornin kontracepsionin hormonal mund të gjejnë rifillime të parregullta të gjakderdhjes pasi të ndalojnë përdormin e tyre. /Gazeta Shneta/