Studim: Lidhja midis niveleve të hormonit hCG dhe abortit spontan në gra shtatzëna

2021-06-01 në ora 23:27

Studiuesit kanë gjetur një lidhshmëri midis niveleve të ulëta të hormonit gonadotropina korionike humane (hCG) dhe humbjes së shtatzënisë.

Rreth 26 përqind të të gjitha shtatzënive mund të përfundojnë në një humbje të saj. Ka shumë shkaqe që mund të ndikojnë në sjelljen e këtyre gjendjeve duke filluar nga një anomali kromozomale, sidoqoftë, është e rëndësishme të theksohet se ndërsa kjo shifër duket e lartë, ajo gjithashtu përfshin shtatzëni të panjohura, jo vetëm konfirmime nga rezultatet pozitive të testit të shtatzënisë. Ndonjëherë, gratë përjetojnë aborte spontane pa e ditur se ishin shtatzënë.

Komuniteti mjekësor është përpjekur të hetojë shkaqe të tjera të zbulueshme dhe potencialisht të shërueshme. Duke pasur këtë në mendje, studiuesit po shikojnë nivelet e hormonit hCG dhe se si ato lidhen me humbjen e shtatzënisë, shkruan Medical News Today transmeton Gazeta Shneta.

Për të kuptuar më shumë rreth shtatzënisë KLIKO KËTU.

A mund të shkaktojë humbje të shtatzënisë, niveli i ulët i hormonit gonadotropin korionike njerëzore (hCG)?

Mjekët shpesh e quajnë hCG “hormonin e shtatzënisë” sepse qelizat në placentën e një femre shtatzënë prodhojnë hormonin për të ndihmuar rritjen e vezës së fekonduar.

Nivelet e hCG të një gruaje fillojnë të rriten rreth 48 orë pasi të krijohen implantet e vezës së fekonduar në mitër.

Në mënyrë tipike, nivelet e hCG do të dyfishohen çdo 48 orë deri diku nga 8–11 javët e para të shtatzënisë, kur ato do të fillojnë të pakësohen.

Ndonjëherë, mjekët do të përdorin nivelet e hCG për të ndërlidhur gjasat e zhvillimit të shtatzënisë dhe humbjes në tremujorin e parë.

Studiuesit kanë identifikuar lidhjet midis niveleve të hCG dhe zhvillimit të pritshëm të një fetusi që një profesionist i kujdesit shëndetësor mund të vëzhgojë përmes ultrazërit.

Nivelet e hCG në gjak lidhen me shënuesit e mëposhtëm të zhvillimit të fetusit:

– 800–1,500 njësi ndërkombëtare për litër (UI / L) hCG: qese e vogël e dukshme gestacionale;

– 4,500–7,500 IU / L hCG: qese e verdhë veze;

– 8,650–12,200 IU / L të hCG: lëvizja e dukshme e zemrës fetale;

Nëse një mjek shikon një fetus duke përdorur një ultratinguj, por nuk sheh rritjen e pritur, ata mund të kërkojnë një test gjaku të hCG. Poashtu, nëse nivelet e hCG janë shumë më të ulëta se sa pritej, ato mund të parashikojnë që fetusi mund të mos jetë i qëndrueshëm.

A mundet që rritja e niveleve të hCG të parandalojë humbjen e shtatzënisë?

Aktualisht, nuk ka asnjë dëshmi për të sugjeruar që administrimi i hormoneve hCG në rrugë artificiale për të rritur nivelet e një gruaje shtatzënë mund të parandalojë humbjen e shtatzënisë.

Me këtë në mendje, nivelet e ulëta të hCG janë një simptomë e humbjes së shtatzënisë, jo një shkak.

Sipas një studimi të vitit 2018, matja e përsëritur e niveleve të hCG ndihmoi në parashikimin e qëndrueshmërisë së hershme të shtatzënive në 41.1% të pjesëmarrseve shtatzëna.

Studiuesit zbuluan se marrja e matjeve të hCG mbi 48 orë mund të parashikonte qëndrueshmërinë e shtatzënisë më shpejt sesa marrjen e ekografive transvaginale rreth dy javët e para. /Gazeta Shneta/