Përse disa gra flasin me zë më të ulët pas lindjes dhe a është e rrezikshme kjo?

2018-06-01 në ora 18:06

Nënat e reja natyrshëm adoptojnë një zë më të thellë pas lindjes, në mënyrë që të shkallojnë autoritetin e tyre.

Shkencëtarët në Universitetin e Sussex-it kryen një studim afatgjatë të grave para, gjatë dhe pas shtatzënisë së tyre të parë dhe gjetën zërat e tyre ishin më të ulët më shumë se një semitonë, ekuivalentin e një çelës piano, transmeton Gazeta Shneta.

Ata besojnë se rënia e intonacionit, e cila duket se kthehet në versionin origjinal pas 12 muajsh, mund të jetë një përgjigje nënndërgjegjeshëm për t’u bërë nënë për herë të parë dhe nevojën për të shprehur autoritetin.

Nga ana tjetër, ndryshimi mund të jetë rezultat i ndryshimeve të rëndësishme hormonale që ndodhin pas lindjes.

Dr Kasia Pisanski, e cila udhëhoqi hulumtimin, tha: “Ne kemi gjetur se zërat e grave bëhen më të ulëta dhe më monotone pas lindjes.”

“Hulumtimet kanë treguar tashmë se njerëzit që flasin me zë të ulët zakonisht gjykohen të jenë më dominues, kështu që mund të ndodhë që gratë të modifikojnë zërat e tyre për t’u bërë më të besueshme përballë sfidave të reja të prindërimit”./Gazeta Shneta/