Pirja e duhanit gjatë shtatzanisë lidhet me dëmtimin e veshkave te fëmijët

2020-06-16 në ora 21:31

Fëmijët e nënave që pinë duhan gjatë shtatzanisë mund të jenë në rrezik të shtuar për dëmtimin e veshkave, paralajmëron një studim i ri.

Studiuesit shikuan rezultatët e provës për proteina të tepërta në urinë, që është një shenjë e funksionit të zvogëluar të veshkave, transmeton Gazeta Shneta.

Midis nënave në studim, afro 5 përqind e pirjes së duhanit vetëm para shtatzanisë dhe rreth 17 përqind e atyre grave vazhduan të pinë duhan ndërsa ishin shtatzënë, thanë autorët.

Fëmijët e nënave që pinin duhan gjatë shtatzanisë kishin 1.24 herë më shumë shansë të shfaqnin shenja të dëmtimit të veshkave sesa ato nëna e të cilave ishin jo duhanpirëse.

Sipas hulumtimit, pirja e duhanit nga nënat gjatë  shtatzanisë shoqërohet me lindjen e parakohshme, peshën e ulët të lindjes dhe mungesën e oksigjenit tek i porsalinduri.

Gjetjet nga ky studim tregojnë një efekt shtesë negativ të pirjes së duhanit të nënës gjatë shtatzanisë.

Gjithashtu, parandalimi i proteinurisë së fëmijëve është i rëndësishëm pasi proteinuria e fëmijëve mund të çojë në zhvillimin e sëmundjes kronike të veshkave në moshën e rritur dhe në fund të fundit sëmundjen e veshkave të fazës fundore. /GazetaShneta/