Shkaqet dhe simptomat e dhimbjes kronike të legenit tek gratë

2020-06-16 në ora 22:01

Shumë gjendje të ndryshme mund të shkaktojnë dhimbje kronike të legenit. Ju mund të keni një ose më shumë prej tyre. Të gjithë mund të kenë simtpoma të ngjashme dhe kjo shpesh e bën të vështirë të kuptoni burimin e dhimbjes.

Simptoma kryesore është dhimbja që zgjatë më shumë se gjashtë muaj, por zakonisht ka edhe simptoma të tjera, transmeton Gazeta Shneta.

Të kuptuarit e simptomave tuaja mund t’ju ndihmojë juve dhe mjekut tuaj të filloni të përcaktoni shkakun ose shkaqet e dhimbjes kronike të legnenit tuaj.

Endometrioza

Në endometriozë, qelizat që rregullojnë normalisht pjesën e brendshme të mitrës rriten në mënyrë jo të duhur në organe të tilla si vezoret, fshikëta ose rektumi.

Simtpomat që mund të keni:

Dhimbje pelvike ose ngërçe

Dhimbje gjatë apo pas seksit

Dhimbje kur ovuloni

Lëvizjet e dhimbshme të zorrëve

Gjakderdhje rektale gjatë periudhës tuaj

Dhimbje kur urinoni

Bark të fryrë

Andemyosis

Kjo gjendje është  e ngjashme me endometriozën. Qelizat që drejtojnë normalisht mitrën tuaj pushtojnë indin muskulor të murit të mitrës. Dhumë gra me adenomyosis nuk kanë simptoma.

Cista

Gratë me cista intersticial kanë një fshikëz të përflakur. Inflamacioni nuk shkaktohet nga një infeksion. Kjo gjendje ka tendencë të prekë gratë në vitet e 30-ta dhe 40-ta.

Infeksione të traktit urinar

Bakteret zakonisht janë shkaku i infeksioneve të traktit urinar. Infeksionet mund të përfshijnë çdo pjesë të traktit urinar, përfshirë veshkat, fshikëzën dhe uretrën. Infeksionet e traktit urinar janë shumë më të zakonshme tek gratë sesa te burrat.

Sëmundje inflamatore të legenit

Ky është një infeksion i mitrës, tubave fallopiane ose vezoreve që bën që ato të përflaken dhe të infektohen. Më shpesh, është një infeksion bakterial i transmetuar seksualisht si gonorrea ose klamidia.

Këto baktere hyjnë në mitër përmes vaginës dhe lënë tubat fallopiane për të infektuar organet përreth si vezoret. Skorjet e lëna nga infeksioni mund të shkaktojnë dhimbje kronike të legenit, megjithatë, më shpesh dhimbja është akute. /GazetaShneta/