Pirja e qumështit në vitin e dytë të fëmijës, ja çfarë duhet të dini

2017-05-01 në ora 16:39

Udhëzimet ushqimore rekomandojnë që bebet të ushqehen me gji për të paktën 12 muaj – por çfarë ndodh më pas?

Vetëm 28% e foshnjave Australiane vazhdojnë të ushqehen me gji pasi ato mbushin 18 muaj, sipas BellyBelly.

Formula për të vegjlit, qumështi speical ose produkte të tjera qumështi që targetojnë fëmijët e moshës 1-3 vjeç kanë përmbytur tregun në vitet e fundit, megjithatë nuk ka dëshmi se ato janë të nevojshme ose të dobishme në plotësimin e kërkesave ushqimore. Në të vërtetë, ato mund të zvogëlojnë oreksin dhe të çojnë në mosinteresim të mëtejshëm në ushqim, transmeton Gazeta Shneta.

Fëmijët që janë në rrezik të deficitit ushqimor mund t’u jepen suplimente në forma më të mira se me këto pije.

Një numër i madh i prindërve të fëmijës në moshën një vjeçare kanë shtuar numrin e pyetjeve se sa është sasia që duhet pirë një fëmijë gjatë kësaj moshe.

Sidoqoftë, Udhëzimet Australiane për Ushqimin për të vegjëlit rekomandojnë vetëm 1 – 1.5 serva të qumështit çdo ditë (një standard, madhësia e të cilës është 250ml qumësht, 40gm djathë, 200gm kos).

Shumica e të vegjëlve e plotësojnë me lehtësi ktë kërkesë nga ushqimi dhe nuk kanë nevojë të pijnë sasi të mëdha të qumështit.

Fëmijët të cilët nuk mund ose nuk do të hanë ose pijnë produkte të qumështit mund të plotësojnë kërkesat e tyre të kalciumit nga ushqime të tilla si gjalpi, bajamet, peshku i konservuar me kocka të buta si sardelet dhe salmoni etj.

Organizata Botërore e Shëndetësisë rekomandon ushqyerjen me gji tek fëmija në vitin e tretë dhe më gjerë./Gazeta Shneta/