Pjesëmarrja e grave në hulumtimet klinike studimore të vaksinës COVID-19

2021-11-06 në ora 23:28

Sipas një studimi të ri, ka pasur një “ndryshim pozitiv” në praktikat gjinore gjithëpërfshirëse në kërkimet rreth vaksinës COVID-19.

Gratë janë rekrutuar dhe përfaqësuar në mënyrë të barabartë në studimin e provës së kontrollit të rastësishëm në lidhje me sigurinë, efikasitetin dhe efektivitetin e vaksinës COVID-19, sipas një studimi të ri nga Instituti George for Global Health and The Australian National University (ANU), shkruan MedicalxPress përcjell Gazeta Shneta.

Studiuesit argumentojnë se trendi po ndihmon në përmirësimin e dekadave të grave që anashkalohen në kërkimet kryesore shëndetësore.

“Ne gjetëm disa praktika vërtet pozitive kërkimore për përfshirjen gjinore,” tha autorja kryesore, Dr. Amy Vassallo, nga Instituti George.

“Ne zbuluam se gratë janë rekrutuar në mënyrë të barabartë për provat e kontrollit të rastësishëm për vaksinat e COVID-19 dhe në hulumtimin vëzhgues shumica e pjesëmarrësve ishin gra.

“Kjo ndryshon nga narrativa e zakonshme që gratë ishin të nënpërfaqësuara në projektet kërkimore.

“Të mendosh se vetëm disa dekada më parë gratë u përjashtuan në mënyrë aktive nga kërkimi. Ky është një përmirësim i madh.”

Megjithatë, studimi zbuloi se ndërsa gratë dhe burrat u rekrutuan në mënyrë të barabartë në prova, të dhënat mbi gjininë nuk raportoheshin ose paraqiteshin shpesh.

Gjatë pandemisë, studiuesit anembanë globit kanë kërkuar që të vihen në dispozicion të dhëna të ndara gjinore, të cilat mund të zbulojnë gjetje të rëndësishme rreth testimit të COVID-19, incidencës, ashpërsisë, shtrimeve në spital dhe vdekjeve për burra dhe gra.

Studimi ekzaminoi më shumë se 300 dokumente të botuara mbi vaksinat e COVID-19 dhe shikoi balancën gjinore të pjesëmarrësve dhe disponueshmërinë e të dhënave të ndara në gjini.

Ndër të tjera, studiuesit thonë se të dhënat gjinore janë të rëndësishme për praktikën e shëndetit publik dhe po bëjnë thirrje për mbledhjen dhe raportimin e të dhënave të seksit dhe gjinisë si praktikë rutinë e imunizimit.

“Rishikimi tregoi se kishte rritje të përfaqësimit të grave në hulumtimin e vaksinës COVID-19, por shumica e studimeve nuk i ndanë rezultatet e tyre të sigurisë sipas gjinisë”, tha bashkëautori Dr. Meru Sheel, nga ‘ANU Research School of Population Health’.

“Ndërsa ne e dimë se këto vaksina janë përgjithësisht të sigurta dhe efektive, ne kemi mungesë të të dhënave në lidhje me ndikimet unike për gratë dhe burrat dhe nga vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme.”

Për shembull, disa studime kanë sugjeruar se efekte anësore si të përzierat dhe të vjella që janë të raportuara më shpeshtë tek gratë dhe një temperaturë më e lartë të raportuar tek burrat lidhen me vaksinat e COVID-19.

“Ne duhet të rrisim besimin e publikut dhe rezultatet e hulumtimit për burrat dhe gratë do ta ndihmojnë jashtëzakonisht në këtë drejtim,” tha Dr. Sheel.

“Ky studim tregon se ka progres, por ne kemi ende një rrugë për të bërë me mbledhjen dhe raportimin e të dhënave gjinore.” /Gazeta Shneta/