Pozicioni më i mirë për të fjetur gjatë shtatzënisë

2018-01-31 në ora 21:49

Çdo pozicion që merr ose qëndron është i rëndësishëm kur je shtatzënë. Por pozicionet e gjumit duhen pasur kujdes pasi mund të kenë ndikim edhe tek fëmija. Nëse nëna fle me shpinë, fëmija mund të dëmtohet. Kjo është arsyeja pse gratë shtatzënë kur shtrihen për gjumë është mirë të pozicionohen nga njëra anë.

Sipas një studimi të Universitetit të Auckland (Zelanda e Re), pas 28 javëve të shtatzënisë, pozicioni me shpine nga gratë shtatzëna gjatë gjumit lidhet me një rrezik të vdekjes neonatale.

Studiuesit monitoruan pjesën tjetër të pjesëmarrësve përmes një aparati infra të kuqe dhe regjistruan shkallën e zemrës së grave dhe fetusit përmes një elektrokardiogrami gjatë gjithë natës.

Ata vunë re se kur nëna rrinte me shpinë, foshnja ishte më pak aktive, ndërsa kur pushonte në anën e saj, lëvizja e fetusit (një tregues i rëndësishëm i mirëqënies) ishte më i madh.

Për më tepër, kur nëna, gjatë gjumit, kalonte nga një pozicion në tjetrin fëmija ishte më i qetë.

Ata arritën në përfundimin se gjumi me shpinë gjatë shtatzënisë mund të dëmtojë fëmijën. Hulumtuesit tani po hetojnë shtatzanitë në të cilat fetusi nuk po rritet siç duhet ose në të cilën nëna ka raportuar se nuk ndjen lëvizjet, situatat që lidhen me një rrezik në rritje të vdekjes neonatale.

Konfirmime nga një studim tjetër

Një studim tjetër kishte hetuar rreziqet e fjetjes me shpinë të nënave shtatzëna. Ky studim kishte treguar se gjumi me shpinë gjatë shtatzënisë e ekspozon më shumë fëmijën për rrezikun e vdekjes neonatale. Kështu konfirmohet se pozicioni më i mirë për gjumin gjatë shtatzënisë është nga njëra anë./Pernenat.al/