Rreziqet e lindjes natyrale pas operacionit cezarian

2018-07-26 në ora 18:06

Një lindje vaginale pas një prerje cezariane zakonisht në gjuhën mjekësore quhet ‘’VBAC’’.

Lindja vaginale ka përfitime fizike, si dhe psikologjike për të dyja nënën dhe fëmijën; dhe gratë që janë shtatzënë pas një prerje cezariane të mëparshme ndonjëherë kanë një dëshirë të fortë për të përjetuar një lindje vaginale. Megjithatë, disa gra janë të shqetësuar rreth kësaj, veçanërisht nëse ato më parë kishin një përvojë të vështirë lindjeje.

Ka implikime edhe për shtatëzënitë e ardhshme, duke përfshirë rreziqet e problemeve të placentës, të cilat rriten me numrin e operacioneve cezariane të një gruaje dhe një rrezik më të madh për të kërkuar histerektomi emergjente apo heqja e mitrës, transmeton Gazeta Shneta.

Kjo mund të ndodhë midis 0.5 deri në 2% të grave. Sidoqoftë, nëse plaga e mitrës hapet, shkakton gjakderdhje dhe komplikime të tjera, quhet ‘këputje e mitrës’ dhe është një rrezik serioz për të dyja nënën dhe foshnjen.

Ekipi juaj i kujdesit shëndetësor do të dëshirojë t’ju monitorojë më nga afër, por gjatë punës së hershme ju jeni në gjendje të lëvizni sa më shumë që dëshironi. Kur fillon lindja, kufizimet e VBAC fillojnë. Ju do të duhet të qëndroni në shtrat për monitorimin e vazhdueshëm të zemrës së fetusit.

Nëse jeni duke marrë shumë kohë për të filluar lindjen, mund të nxitet procesi, por shumica e mjekëve përpiqen më së miri për të shmangur nxitjen e lindjes së VBAC./Gazeta Shneta/