Sa shpejt mund të mbeteni shtatzënë pas lindjes së parë?

2019-06-20 në ora 14:00

Ndërkohë që gjasat janë të pakta, është e mundur që të mbeteni shtatzënë më pak se 6 javë pas lindjes së fëmijës.

Ndonjëherë, ovulimi ndodh para një periudhe të ciklit menstrual, kështu që është gjithashtu e mundur që një grua të mbetet shtatzënë para se të ketë periudhën e parë pas lindjes shkruan medicalnewstoday.

Një hulumtim i studimeve të mëparshme gjeti se femrat ovulojnë për herë të parë ndërmjet 45 dhe 94 ditëve pas lindjes. Shumica e grave nuk filluan të ovulojnë deri në 6 javë pas lindjes –  por disa u ovuluan më shpejt.

Zakonisht, gratë që nuk japin gji ovulojnë më shpejt pas lindjes, sesa gratë që bëjnë gjidhënien – transmeton Gazeta Shneta.

Sidoqoftë, cikli i parë i ovulimit të gruas mund të ndodhë para se ajo të marrë periudhën e saj të parë pas lindjes. Kjo do të thotë se është e mundur që një grua të mbetet shtatzënë përpara se menstruacioni të fillojë përsëri.

Shtatzënia shkakton shumë ndërrime hormonale dhe merr kohë për trupin që të kthehet në normalitet. Për shumë gra, periudhat e para të ciklit menstrual paslindjes së tyre janë të parregullta.

A mund të mbetesh shtatzënë gjatë dhënies së gjirit?

Ushqyerja me gji shpesh pengon ovulimin, por kjo nuk është gjithmonë – rasti.

Megjithatë, gratë që ushqejnë me gji vetëm për 6 muaj kanë më pak gjasa të ovulojnë gjatë kësaj kohe sesa gratë që nuk ushqejnë me gji.

Sa kohë duhet të prisni të provoni për një shtatëzani tjetër të rradhës?

Të mbetesh përsëri shtatzënë shumë shpejt pas lindjes rritë rrezikun e rezultateve negative për gruan dhe foshnjën. Shërimi nga lindja kërkon kohë, veçanërisht nëse ka pasur ndërlikime.

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (WHO), alternativa më e sigurt është të presësh 24 muaj përpara se të provosh për një fëmijë tjetër.

Gratë që kanë pasur një humbje të shtatzënisë, hemoragjive ose lindjes kirurgjikale mund të kenë nevojë të presin më gjatë./Gazeta Shneta/