Shenjat e abortit të hershëm

2017-04-30 në ora 18:27

Për shumë gra, shtatzënia është një nga kohët më emocionuese në jetë. Por ajo gjithashtu mund të jetë njëkohësisht nga më të frikshmet, sidomos pasi ne e dimë se afërsisht një nga katër shtatzënitë përfundon në abort.
Shtatzënia është një kohë në jetën e një gruaje që garanton një humbje të plotë të kontrollit – mbi trupin e saj, shtimin e peshës, madje edhe aftësinë e saj për të mbajtur një plan të civilizuar të fshikëzës.

Por aspekti absolutisht më i vështirë i shtatzënisë mund të jetë ajo që ndjehet si një mungesë e plotë e kontrollit mbi sigurinë e fëmijës – kërcënimi nga aborit për tërë 40 javët shkruan Parents, transmeton Gazeta Shneta.

Spazmat janë shenja numër një e dështimeve të hershme, sipas Zev Williams, Drejtor i programit për humbje të hershme dhe periodike të shtatzënisë.

Gratë e tjera shpesh nuk kanë simptoma fizike, ndonëse disa thjeshtë nuk ndihen më shtatzëna, pasi hormonet e tyre të shtatzënisë fillojnë të pakësohen, duke pasur ndjeshmëri më të vogël të gjirit.

Natalie Jo Amaro kishte dy përvoja në abort. Ajo së pari humbi një shtatzëni pa e ditur se ishte shtatzënë, por kishte simptoma të teksteve shkollore për dështimin e saj të dytë. “Herën e dytë që unë pata dështuar, isha rreth javës së dhjetë”, tha Natalie. “Kam pasur një dhimbje të mprehtë, e përcjellur me dhimbje barku.”

Megjithëse reduktimi i simptomave të shtatzënisë janë simptomat më të shpeshta të një aborti. Kjo mund të ndodhë në tremujorin e parë sidomos dhe shumë nga simptomat e zakonshme të shtatzënisë si ndjeshmëria e gjirit dhe sëmundja në mëngjes zgjidhen natyrshëm rreth 13 javë, pa pasur ndonjë dëmtim.

“Është shumë më mirë të njoftohet mjeku dhe të thuhet se nuk ka asgjë për t’u shqetësuar për të mos humbur diçka të rëndësishme”, pohon Dr Williams.

“Gjakderdhja ose dhembjet në fillim të shtatzënisë janë arsye të mira për kontrollim.”

Nëse përjetoni ndonjë dhimbje, gjymtime apo shtrëngime në tremujorin e parë, mund të ndërmerrni hapa për të minimizuar çdo aktivitet të zellshëm, duke u siguruar që të jeni mirë hidratuar, por mbi të gjitha mos hezitoni të bisedoni me mjekun tuaj./Gazeta Shneta/