Shtatzënia: A janë testet e gjakut më të sakta se testet shtëpiake me urinë?

2022-05-11 në ora 23:28

Testet e gjakut mund të konfirmojnë shtatzëninë duke kontrolluar praninë e hormonit, gonadotropinës korionike humane (hCG).

Këto teste janë më të ndjeshme se testet e urinës dhe mund të zbulojnë një shtatzëni më herët, shkruan Very Well Family përcjell Gazeta Shneta.

Testet e gjakut të shtatzënisë japin një rezultat pozitiv nëse zbulojnë 1 deri në 2 mIU/mL (mili-njësi ndërkombëtare për mililitër), ndërsa testet e urinës kërkojnë që nivelet e hCG të arrijnë 20 deri në 50 mIU/mL.

Arsyet për një test gjaku të shtatzënisë

Testet e gjakut të shtatzënisë janë më të ndjeshme se testet e urinës. Ato zakonisht janë të rezervuara për gratë që luftojnë me infertilitet ose një abort të dyshuar.

Një test gjaku mund të konfirmojë shtatzëninë që në nëntë ditë pas konceptimit. Testet e shtatzënisë në urinë do të zgjasin të paktën dhjetë ditë ose më shumë.

Ekzistojnë dy lloje të testeve të shtatzënisë në gjak:

Për të mësuar më shumë rreth komplikimeve të shtatzënisë KLIKO KËTU.

Testi cilësor i serumit të gjakut:

Kjo do të konfirmojë nëse hCG është i pranishëm ose jo, duke ofruar në thelb një rezultat po (je shtatzënë) ose jo (nuk je shtatzënë). Testi cilësor i gjakut për hCG është po aq i saktë sa një test i urinës në shtëpi.

Testi sasior i serumit të gjakut:

Ky test njihet edhe si testi beta-hCG, që mat sasinë e saktë të hCG në gjakun tuaj. Për shkak se ky test mund të zbulojë edhe sasi të vogla të hCG, ai është shumë i saktë. Mjekët e përdorin këtë test, së bashku me ekografinë, për të diagnostikuar një humbje të hershme të shtatzënisë.

Një test shtatzënie në urinë është po aq i saktë sa një test gjaku (99%), për sa kohë që prisni kohën e rekomanduar për ta marrë atë.

Mirëpo, testet e urinës mund të japin një rezultat ‘negativ të rremë’ nëse urina është e holluar (nga hidratimi i tepërt) ose testi merret shumë herët.

Ndërsa, rezultatet ‘pozitive false’ (testi është pozitiv, por nuk jeni shtatzënë) ndodhin shumë rrallë. Ju mund të merrni një rezultat pozitiv të rremë nëse jeni duke marrë një mjekim që përmban hCG (si p.sh. kur i nënshtroheni trajtimeve të fertilitetit) ose për shkak të çështjeve të caktuara mjekësore.

Shkaqet e mundshme të një rezultati pozitiv të rremë mund të përfshijnë:

– Antitrupat e pranishëm në gjak për shkak të ekspozimit ndaj produkteve të caktuara shtazore (të quajtura antitrupa heterofilë);

– Transfuzioni i gjakut ose plazmës;

– Nëse keni marrë hCG për humbje peshe, doping ose fertilitet;

– Mungesa e IgA;

– Insuficienca renale;

– Faktorët reumatoidë;

Disavantazhet e testeve të shtatzënisë në gjak

Edhe pse një test gjaku i shtatzënisë mund të kryhet më herët, mund të marrë më shumë kohë për të marrë rezultatet tuaja në krahasim me një test të urinës. Koha e rezultateve ndryshon nga laboratori në laborator dhe mund të variojë nga një orë në disa ditë.

Pritja për të zbuluar nëse jeni apo jo shtatzënë mund të ndihet sikur kërkon një përjetësi, veçanërisht kur jeni në ankth për të marrë rezultatet. Është më mirë të merrni këshillën e mjekut tuaj dhe të shmangni testimin shumë shpejt.

Testet e urinës në shtëpi ose analizat e gjakut në zyrë mund t’ju japin informacion të rremë kur nuk kryhen sipas udhëzimeve.

Nëse keni shqetësime ose dyshoni për një rezultat negativ ose pozitiv të rremë, bisedoni me mjekun tuaj për testime të mëtejshme për të konfirmuar rezultatet tuaja. /Gazeta Shneta/