Pyetjet për vështrim: A mund të vijnë dhe të shkojnë simptomat e shtatzënisë?

2022-05-11 në ora 22:40

Ndërsa vargu i simptomave që një grua mund të përjetojë gjatë shtatzënisë mund të jetë sfiduese, është diçka që shumica e grave presin dhe janë plotësisht të përgatitura për të.

Ajo që disa mund të mos jenë të përgatitur është mënyra në të cilën simptomat e shtatzënisë mund të vijnë dhe të ikin, shpesh pa rimë apo arsye, shkruan burimi Very Well Family përcjell Gazeta Shneta.

Vështrim i përgjithshëm

Është e kuptueshme të ndihesh e shqetësuar kur kjo ndodh. Nuk mund të mos sjellë shqetësime nëse shtatzënia po përparon siç duhet ose nëse ka një problem që kërkon vëmendje të menjëhershme.

Duke ditur se çfarë është normale dhe çfarë jo, ju mund të lehtësoni shumë nga këto shqetësime dhe të jeni më të përgatitur për të menaxhuar ulje-ngritjet e herepashershme që mund të shoqërojnë shtatzëninë.

Ndryshimet normale të simptomave

Simptomat e shtatzënisë mund të ndryshojnë nga gruaja në tjetrën. Ndërsa disa gra, për shembull, nuk do të përjetojnë kurrë një ditë të vjella në mëngjes, të tjerat do të ndjejnë të përziera dhe të vjellura për muaj të tërë në dukje.

E njëjta gjë vlen edhe për simptomat e tjera të zakonshme, veçanërisht gjatë tremujorit të parë.

Këto përfshijnë ndjeshmërinë e gjirit, urinimin e shpeshtë, ngërçet, aknet, dëshirat për ushqim, fryrjen, marramendjen, ndryshimet e humorit, dhimbjen e shpinës dhe kapsllëkun.

Frekuenca e simptomave ndryshon

Frekuenca dhe intensiteti i këtyre simptomave mund të jetë shumë i ndryshueshëm dhe sinqerisht, nuk mund të pritet që t’i ndjeni të gjitha gjatë gjithë kohës. Do të ketë ditë kur mund të përjetoni ngërçe dhe urinim të shpeshtë dhe të tjera kur do të keni dëshira të papritura për ushqime të caktuara.

Madje do të ketë ditë kur do të jeni plotësisht pa simptoma. E gjithë kjo është krejtësisht e natyrshme dhe zakonisht ka pak arsye për shqetësim.

Me kalimin e kohës, ju mund të filloni të kuptoni më mirë ndryshimet tuaja të humorit ose të keni gjetur mënyra për t’u përballur me ashpërsinë e kapsllëkut ose të vjelljes.

Për të mësuar më shumë rreth komplikimeve të shtatzënisë KLIKO KËTU.

Në tremujorin e dytë, shumë nga simptomat më të thella mund të fillojnë të zhduken. Të tjerat do të vazhdojnë deri në momentin e lindjes së fëmijës.

Kur duhet të shqetësoheni

Ka raste kur ndryshimet në simptomat e shtatzënisë kërkojnë shqetësim dhe hetim të mëtejshëm. Kryesorja midis tyre është lëvizja e fetusit.

Ndonëse mund të kalojë pak kohë përpara se të ndjeni ndonjë lëvizje (diku midis javëve 16 dhe 25), çdo ndryshim domethënës në aktivitetin që ecën përpara duhet t’i raportohet menjëherë mjekut tuaj.

Një rënie në lëvizjen e fetusit, ose një ndërprerje e plotë e lëvizjes, mund të jetë shenjë e një situate emergjente. /Gazeta Shneta/