Shtatzënia: Zhvillimi mahnitës i dhëmbëve të foshnjës qysh në periudhën e mitrës

2022-06-15 në ora 21:33

Zhvillimi i dhëmbëve të foshnjës tuaj në fakt ndodh në mitër, duke filluar në javën e 6-të të shtatzënisë.

Në fakt, njëzet sytha dhëmbësh – të cilët përfundimisht do të shpërthejnë në dhëmbët kryesorë – janë formuar tashmë në kohën kur foshnja lind, shkruan burimi Baby Center përcjell Gazeta Shneta.

Ju mund të mbështesni zhvillimin e duhur të dhëmbëve gjatë shtatzënisë duke pirë më shumë ujë dhe duke ngrënë një dietë të ekuilibruar, duke u siguruar që të merrni vitaminat A, C dhe D, si dhe kalcium, fosfor dhe proteina.

Mund të mos jetë e qartë nga buzëqeshja e tyre e adhurueshme pa dhëmbë, por dhëmbët e foshnjës tuaj në fakt fillojnë të zhvillohen ndërsa janë ende në mitër.

Vetëm në 6-javë të shtatzënisë, sythat e dhëmbëve të qumështit fillojnë të formohen. Dhe në kohën kur fëmija lind, 20 dhëmbë qumështi (ose dhëmbë primar) janë zhvilluar tashmë nën mishrat e dhëmbëve.

Ju do t’i shihni provat, gjë që zakonisht ndodh kur ata janë midis 6 dhe 12 muajsh.

Për të mësuar më shumë rreth komplikimeve të shtatzënisë KLIKO KËTU.

Zhvillimi i dhëmbëve të foshnjës në mitër:

Dhëmbët e foshnjës tuaj zhvillohen në katër faza kryesore. Faza e parë ndodh kur jeni rreth 6-javëshe shtatzënë, ku fillon të formohet substanca bazë e dhëmbëve të foshnjës.

Mishrat e dhëmbëve të fëmijës tuaj formohen në javën e 8-të shtatzënisë. Këto janë dy shirita indi në formë U-je që ndjekin konturin e nofullës së sipërme dhe të poshtme të foshnjës tuaj.

Në javën e 8-të, dhjetë sytha të vegjël të dhëmbëve zhvillohen brenda çdo brezi, dhe këta shndërrohen në 20 “dhëmbët e qumështit” që përfundimisht bien gjatë fëmijërisë.

Gjatë fazës së dytë të zhvillimit të dhëmbëve në 3-4 muaj të shtatzënisë, indi i fortë që rrethon dhëmbët fillon të formohet.

Qeliza të veçanta brenda secilit syth dhëmbi fillojnë të prodhojnë një shtresë të jashtme smalti dhe një guaskë të brendshme dentine. Ky proces vazhdon deri në tremujorin e tretë.

Smalti është indi më i fortë në trup, dhe dentina është indi i dytë më i fortë. Së bashku, ata mbrojnë dhëmbët e foshnjës tuaj nga thyerjet dhe lëndimet.

Faza e tretë e zhvillimit të dhëmbëve ndodh pas lindjes së foshnjës, kur dhëmbët e tyre në fakt dalin përmes mishrave të dhëmbëve.

Dhëmbët e qumështit fillojnë të dalin nga mosha 6 deri në 12 muaj dhe shumica e dhëmbëve të tyre do të kenë dalë në 33 muaj e ardhshëm.

Dhëmbët e vajzave shpesh dalin përpara djemve dhe dy dhëmbët e parë që zakonisht dalin janë incizivët e poshtëm qendror.

Kur fëmija juaj humbet dhëmbët e qumështit, ai ka arritur në fazën e katërt dhe të fundit të zhvillimit të dhëmbëve. Kjo zakonisht fillon rreth moshës 6-vjeçe. /Gazeta Shneta/