Më shumë gra pësojnë arrest kardiak gjatë lindjes së fëmijëve sesa raportohet në njësitë mjekësore

2019-09-27 në ora 17:50

Arresti kardiak gjatë lindjes së fëmijës është i rrallë, por ai ende mund të raportohet seriozisht, sipas një studimi të ri në revistën Anesthesiology.

Arresti kardiak i nënës është kur, gjatë ose pas lindjes së fëmijëve, shkruan Medicalnewstody zemra e nënës ndalon së rrahuri.

Mund të shkaktohet nga gjakderdhja e tepërt, dështimi i zemrës, sulmi në zemër, preeklampsia, infeksioni i gjakut dhe embolia e lëngut amniotik – të gjitha këto mund të rezultojnë në ritme të parregullta të zemrës ose të zvogëlojnë rrjedhën e gjakut dhe oksigjenit në zemër.

Studimet sugjerojnë që foshnja duhet të lind brenda 5 minutave nga arresti kardiak i nënës për të shmangur problemet neurologjike përcjell Gazeta Shneta.

Studiuesit pas hulumtimi të ri shikuan të dhëna për më shumë se 56 milion lindje në spital. Ata zbuluan se, midis këtyre lindjeve, kishin ndodhur 4,843 arrestime kardiake.

Kjo do të thotë që 1 në çdo 11,749 lindje rezultoi në arrest kardiak të nënës – një shifër që është dyfishi i asaj që është raportuar më parë në literaturën mjekësore.

Studiuesit gjithashtu vunë re që mbijetesa e atakut kardiak të nënës u përmirësua nga 52% në 1998 në 60% deri në vitin 2011.

Ringjallja kardiopulmonare shpesh dukej të ishte e suksesshme, dhe ekipi vëren se niveli i mbijetesës prej 60% është gjithashtu më i lartë se sa ishte raportuar më parë.

Studimi zbuloi gjithashtu se gratë më të moshuara, gratë e zeza ose nënat që merrnin kujdesin e më të vogël financiarisht  ishin më të rrezikuara të vuanin atak kardiaku.

“Këto janë ngjarje të rralla të aksioneve të larta në njësitë obstetrike, dhe përgatitja e ekipit është thelbësore për të siguruar që të gjithë janë të gatshëm të veprojnë shpejt dhe në mënyrë efektive,” thotë Dr. Mhyre. ”

Për fat të mirë, mjekët anesteziologë janë ekspertë në ekipet udhëheqëse të ringjalljes për arrest kardiak të nënës dhe urgjencave të tjera që ndodhin në dyshemenë e punës”. /Gazeta Shneta/